Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

ГАЛЕРИЈА ПРИРОДЊАЧКОГ МУЗЕЈА

на Калемегдану

Прочеље Галерије

Природњачки музеј још увек нема одговарајући простор за комплексно излагање природе Србије, а своје поставке организује у Галерији на Калемегдану. Зато се кустоси Музеја труде да и у том малом простору ограничених могућности свака изложба буде атрактивна и да на занимљив начин покаже суштину неке од многобројних тема из природе.

Зграда на Калемегдану у којој се налази Галерија појављује се први пут на једном турском плану из четрдесетих година XIX века означена као Караула. Служила је за смештај страже која је чувала главни прилаз тврђави из правца Стамбол капије. Фотографија Анастасија Јовановића из 1867. приказује изглед зграде из тог доба. Као израз времена у коме је саграђена, зграда има и одлике турске архитектуре и представља прелаз од балканско-турског ка европском градитељству.

У периоду 1957-1973. у згради се налазио Музеј шумарства и лова који је затим, као посебна организациона јединица, припојен Природњачком музеју. До почетка деведесетих година прошлог века изложбену поставку чинили су ловачки трофеји Јевгенија Демидова-грофа Сан Донато које је поклонио Кнез Павле, као и мања изложба под називом НАШЕ ШУМЕ. Недостатак одговарајућег простора у зградама у Његошевој 51 и Књегиње Зорке 57, принудио је Природњачки музеј да своју изложбену делатност пресели на Калемегдан. Предмети са сталне поставке на Калемегдану пренети су у депое Музеја, а замениле су их многобројне изложбе са различитом тематиком.

После реновирања и адаптирања зграде (1992-1994), као најава прославе 100 година од оснивања Природњачког музеја (1895-1995), Галерија је званично отворена 19. децембра 1994. изложбом ИЗ РИЗНИЦА ПРИРОДЊАЧКОГ МУЗЕЈА. Током следећих година у Галерији је одржано на десетине изложби међу којима су најзначајније: ПОКЛОНИ ПРИРОДЊАЧКОМ МУЗЕЈУ 1895-1995, ВЕК ЛОВА 1896-1996, ФЛОРА ОЧИМА МАРИЈЕ КАРЛОВИЋ-ГАБРИЋ, СТАКЛЕНА МЕНАЖЕРИЈА, ОДРАЗИ ПРИРОДЕ: ПРИМЕЊЕНА УМЕТНОСТ, ПРИНОВЕ У ПРИРОДЊАЧКОМ МУЗЕЈУ, ПРИРОДА НА МАРКАМА 1988-1998, ЛЕПОТА КАМЕНА, АЈКУЛЕ И РАЖЕ, ЛОВНА ДИВЉАЧ 2000, МОЛУСЦА: ПУЖЕВИ, ШКОЉКЕ, ГЛАВОНОШЦИ, ПТИЦЕ – ВРЕДНОСТ И ЗНАЧАЈ, ПЧЕЛАРСТВО У СРБИЈИ, СВЕТ НА КОМЕ ЖИВИМО, РАЗНОВРСНОСТ ПРИРОДЕ, ПРИНОВЕ ЗБИРКАМА ПРИРОДЊАЧКОГ МУЗЕЈА, ЗМИЈЕ И ЗМИЈСКИ ЦАР, АЈКУЛЕ И РАЖЕ ЈАДРАНА, ДОДИРНИМО ПРИРОДУ, БРАЗИЛСКА БАЈКА - 111 МИНЕРАЛА, ЛЕТЕЊЕ, ЛЕДЕНО ДОБА, ИСТОРИЧАР ПРИРОДЕ – НИКОЛА ПАНТИЋ, ПУТОВАЊЕ СА ДАРВИНОМ, СКЕЛЕТИ УЖИВО.

Поред изложби, у Галерији се одржавају предавања, промоције, креативне радионице, трибине и семинари. Организују се и програми везани за обележавање међународних манифестација као што су: Ноћ музеја, Дани европске баштине, Дан биодиверзитета, Дан планете Земље, Дан Рамсарске конвенције, Ноћ слепих мишева. Међународни дан особа са инвалидитетом (3. децембар) обележен је први пут 2005. године изложбом ДОДИРНИМО ПРИРОДУ која је прилагођена специјалним потребама хендикепираних особа.У Галерији се налази и БАЗАР ПРИРОДЕ који нуди различите сувенире израђене од природних материјала или са природњачким мотивима, као и предмете из природе.

Посебну изложбену целину у оквиру галерије чини ЗЕЛЕНИ САЛОН, простор предвиђен за представљање пратећих садржаја изложби или независних мини изложби.

Галерија има и улаз који особама са посебним потребама омогућава безбедан и лак приступ.

Галерија Природњачког музејаМали Калемегдан 511000 Београд

Радно време:

Сваког дана од 10:00ч до 21:00ч (лети) и од 10:00ч до 18:00ч (зими)

Понедељком затворено.

Доступно за особе са посебним потребама.

Како ћете доћи? Трамвај бр.: 2; Тролејбуси бр.: 19, 21, 22, 28, 29 и 41; Аутобус бр.: 31

Улазнице: Бесплатно за децу до 7 година, особе с посебним потребама и њихове пратиоце, студенте (уз индекс).

Појединачна улазница за децу преко 7 година и одрасле 100 дин.

Породична улазница 200 дин.

Пензионери 50 дин.

Групе 80 дин. (за најављене групне посете обезбеђено стручно вођење кроз изложбу).

Четвртком улаз слободан у периоду 10 – 12ч.

Најава групних посета:Тел-фаx +381 11 3284 317

e-mail: galerija@nhmbeo.rs