Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

ŽIVOTINJSKO CARSTVO

Kičmenjaci

Autori: Dubravka Mićković, Ana Paunović, Milan Paunović, Marko Raković, Daliborka Stanković. Urednik i organizator: Olja Vasić. Koordinator: Slavko Spasić

Izložba na simboličan način prikazuje raznovrsnost i složenost životinjskog carstva u okviru grupe kičmenjaka (ribe, gmizavci, ptice, sisari), putem primeraka pojedinih vrsta koji se čuvaju u zbirkama Muzeja. Pažljivo odabrani eksponati ilustruju: raznovrsnost prilagođenosti (oblik tela, način života, stanište), geografski raspored pojedinih vrsta, rodova i porodica i neka interesantna i zanimljiva rešenja tokom evolucije nastala u određenom delu Sveta, ali i pod direktnim ili indirektnim uticajem čoveka (npr. sisar čija je njuška nalik ptičijem kljunu i čiji se mladunci slično pticama legu iz jaja ali se hrane majčinim mlekom, pridnena ajkula koja nema potrebu za brzim plivanjem pa je oblik njenog tela daleko od hidrodinamičnog, beznogi gušter i zmija koje su primer toga da životinje koje slično izgledaju ne moraju da pripadaju istoj grupi, ptica koja je usled izmenjenih uslova života, između ostalog izazvanih i određenim aktivnostima čoveka, potpuno promenila svoj raniji način života i od dnevne postala noćna, ...)

Izložba je namenjena posetiocima svih uzrasta, profila i nivoa obrazovanja, ali je naročito pogodna za učenike osnovnih i srednjih škola kao vid sticanja dodatnih znanja iz zoologije na očigledan, zanimljiv i privlačan način.

Preuzmite PDF verziju kataloga izložbe.