Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

Путујуће изложбе Природњачког музеја

Зашто не бисте и Ви у сарадњи са нама организовали неку од наших изложби у Вашем граду?

Током маја 2016. године реализоване је неколико изложби:

"Кроз свет инсеката Србије" у Врњачкој Бањи

http://old.nhmbeo.rs/почетна.36.html??type=news&newsId=407

Стaрo и нeстaлo вoћe Србиje у Пeтрoвцу нa Mлaви
http://old.nhmbeo.rs/почетна.36.html??type=news&newsId=408


„Минерали Трепче“ у Параћину
http://old.nhmbeo.rs/почетна.36.html?type=news&newsId=406

"Од сумрака до свитања" у Музеју Срема
http://old.nhmbeo.rs/почетна.36.html?type=news&newsId=405

"Црно и бело - прича о чоколади" у Панчеву

http://old.nhmbeo.rs/почетна.36.html?type=news&newsId=402

Завирите у свет „Леденог доба“, сретните се са „Скелетима уживо“, пливајте са „Рибама“ и на крају „Додирните природу“.

Природњачки музеј у Београду има задовољство да Вам представи своје путујуће изложбе у виду оригиналних експоната, верних копија, мулажа, диорама и др.

Више детаља о свакој од ових изложби, можете преузети у виду Power Point презентације или промотивног тролиста.

" Природа као вајар Први део: геоморфолошки дизајн природе на примеру вршачких остењака"

Отварање изложбе у Вршцу

Изложба аутора Драгољуба Ташлића (Вршац) и кустоса Природњачког музеја Драгане Вучићевић под називом " Природа као вајар Први део: геоморфолошки дизајн природе на примеру вршачких остењака", отворена је у среду, 8.октобра у Дому омладине Вршац, Дворска 28. Ова изложба је, у трајању месец дана, била претходно постављена у Зеленом салону Галерије на Калемегдану (март-април 2014.). Фантастични зооморфни и антропоморфни облици од гнајса, настали процесима ерозије и денудације, скривени бујном вегетацијом, буде машту посматрача...

Приликом отварања, поред Драгане Вучићевић, говорили су Душан Владислав (руководилац Дома омладине), Александар Јовановић (председник Удружења Феликс Милекер), мр Звонимир Сантрач, вајар, Драган Лазаревић (Природњачко друштво ГЕА) и Драгољуб Ташлић, коаутор изложбе и аутор фотографија.

«Додирнимо природу 2» у Мадлениануму

Тактилна изложба Природњачког музеја «Додирнимо природу 2» отворена је у простору Bel Etage Опере и Театра Мадленианум у Земуну, у оквиру прославе Европских дана опере. Театарска публика добила је прилику да уз музичко-сценску уметност ужива у додиру са експонатима природне културне баштине. На отварању су говорили директор Опере и Театра Мадленианум, др Бранка Радовић, директор Природњачког музеја Славко Спасић и мр Гордана Јовановић, аутор. Кроз ову интересантну изложбу, у паузи између разноврсних програма, пре почетка или по завршетку представа, посетиоце су водили аутори, Гордана Јовановић и Драгана Ђурић.

Аутори воде посетиоце кроз изложбу

Аутори воде посетиоце кроз изложбу

АЛЕРГЕНЕ БИЉКЕ

Аутори: Др Марко Несторовић, виши кустос Спец. Мирослав Јовановић, виши конзерватор

Алергијске реакције људског имуног система на различите врсте алергена међу најраширенијим су болестима данашњице. Готово свака трећа особа болује од повремене или сталне алергије, а свака десета има симптоме поленске кијавице. Полен биљака је за човека један од најзначајнијих природних алергена који се могу наћи у ваздуху. Од открића овог обољења па до данашњих дана број оболелих особа је у сталном порасту.
На изложби су путем постера, фотографија, хербарског материјала и узорака из природе на стручан али и популаран начин представљене биљке нашег окружења које изазивају поленске алергије.
Посетиоци се могу информисати о алергијским својствима полена многих биљака које нас окружују: дрвећа (брезе, леске, црног и белог бора, јеле, јавора, тује, оморике, цера, храста), затим трава (попино прасе, лисичји реп, пшеница, овас, јечам, кукуруз, раж, трска), као и корова и зељастих биљака (штир, пепељуга, коприва, пелен, ива ...). Посебна пажња посвећена је алергеним особинама амброзије, као и упутствима како се изобрити са овим узрочником алергије.
Изложба има за циљ да мултидисциплинарно упозна публику са узрочницима алергије, али и путем радионица и предавања од стране стручњака едукује становништво како би се многим алергичним особама олакшао пролаз кроз то раздобље.
Изложбу прати и популарна књига «Приручник за Алергене биљке», која детаљно објашњава биолошки аспект алергених биљака и медицински аспект алергија.

прегледније

"Небески ловци“

Аутори изложбе су Далиборка Станковић и Марко Раковић.

Изложба „Небески ловци“ премијерно је отворена 29. априла 2010. у Галерији Природњачког музеја, у Београду. Изложбу је за седам месеци видело преко 16.000 посетилаца.
Репризно излагање птице грабљивице су доживеле на манисфестацији „Ноћ музеја“ у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду, од 14. маја 2010, где је за месец дана изложбу видело преко 9.000 посетилаца.

У периоду од 07. октобра до 28. новембра изложбу је било могуће погледати у Музеју у Пријепољу. Током зимских месеци, птице грабљивице су биле изложене у просторијама управне зграде Националног парка „Тара“ у Бајиној Башти. Од краја марта изложба је пресељена у Народни музеј у Краљеву, где су посетиоци имали прилику да, током месец дана, виде ова величанствена створења.

Путовање изложбе „Небески ловци“, завршило се излагањем у Замку културе Белимарковић у Врњачкој бањи, где је за месец дана излагања изложбу видело око 5.5000 посетилаца.

Врњачка бања

Краљево

Пријепоље

Бајина Башта

Изложба «Додирнимо природу 2» гостује у Народном музеју Ваљево

Аутори Гордана Јовановић, Миодраг Јовановић и Драгана Ђурић

У уторак, 21.02.2012.год. у 19 часова, у Народном музеју у Ваљеву отварена је тактилна изложба Природњачког музеја «Додирнимо природу 2. Интерактивна изложба на којој су уклоњене све границе између експоната намењена је широкој публици, најмлађима али и особама са инвалидитетом. Више од стотину одабраних оригиналних и тактилно препознатљивих примерака из природе, реплика и модела омогућавају посетиоцима да се додиром упознају са светом минерала, стена фосила и живог света. На веома једноставан али интересантан начин, нарочито прилагођен слепим и слабовидим особама, приказује се развој живота на Земљи кроз геолошко време.
Изложба ће трајати до 15. 03. 2012. год.

"Сведоци прошлости" у Центру за културу Босилеграда

У суботу, 14.05.2011. у оквиру манифестације ''Ноћ музеја'', у Центру за културу у Босилеграду, отворена је изложба ''Сведоци прошлости'' Природњачког музеја из Београда. На изложби су представљени експонати изумрлих сисара (рунасти мамут, рунасти носорог, џиновски јелен, пећински медвед, хијена и др.). Поставка је обогаћена текстуалним садржајима и постерима на којима су приказане реконструкције животиња које су на нашим теренима живеле у прошлости. Посебну атракцију представља реплика лобање мамута, урађена према оригиналу који се налази у Народном музеју у Кикинди.
Аутори изложбе су : Зоран Марковић, Сања Алабурић и Милош Миливојевић

Додирнимо природу 2

Изложба Додирнимо природу 2 је несвакидашња по својој музејској концепцији, јер су избрисане границе између посетилаца и експоната: сваки експонат се може додирнути.
Изложба представља наставак прве тактилне изложбе Додирнимо природу реализоване 2005. године у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану, а током прошле године изложба је гостовала је у Музеју Horreum Margi у Ћуприји и Народном музеју у Крушевцу.
На овај начин Природњачки музеј међу првима код нас је почео да примењује инклузивни излагачки приступ намењен широкој публици, најмлађима, али и особама са инвалидитетом, слепим и слабовидим особама.

На изложби ће бити представљени експонати који подржавају широку лепезу појмова из природе, карактеристичног облика који је једноставан и тактилно препознатљив: реплике делова биљака и животиња, као и оригиналне минерале, стене и фосиле.

Међу бројним експонатима биће представљени: јаје најмање и највеће птице на свету, реплика лобање једног од најмањих диносауруса – Еораптор-а, представљеног између осталих на изложби „Диносауруси Аргентине – џинови Патагоније“, глава крокодила, ихтиосаурус – изумрли гмизавац који подсећа на рибу, доња вилица рунастог мамута, фосилна риба стара 180 милиона година, лобање пећинског медведа, лисице и човека, љуштуре морских пужева и шкољки и др.

Интерактивна изложба на којој се сви експонати могу додиривати прилагођена је широкој публици, деци али и особама са инвалидитетом, слепим и слабовидим особама.
Све што се до сада посматрали кроз стаклене витрине имате овај пут прилику да додирнете. Употпуните додиром свој доживљај природе кроз историју Планете Земље.
Добродошли.
С поштовањем,
Природњачки музеј


Зуб ајкуле

Шкољка у стени

Лобања човека

Трилобит

Отворена је изложба "Додирнимо природу 2" у Крушевцу

Гостујућа тактилна изложба „Додирнимо природу 2“ је отворена у Народном музеју у Крушевцу, 12. 11. 2010 у 20 часова. Одабрани експонати представљају широку лепезу предмета из природе, који се могу тактилно лако препознавати.
Поједини примерци, од који се неки први пут излажу имају изузетан научни и културни значај међународних размера.
Текстови и етикете су припремљени и Брајевом азбуком, прилагођени особама са посебним потребама.
Изложбу су отворили директор мр. Љубиша Васиљевић, Народни музеј Крушевац, и аутори изложбе Мр Гордана Јовановић, музејски саветник и Драгана Ђурић, кустос Природњачког музеја.
Поставка и реализација изложбе Зоран Вујчић, конзерватор.
Изложба ће бити затворена 23.12.2010.

Аутор Г. Јовановић, М.Трифуновић и директор Љ.Васиљевић

Позивница

Отварање изложбе "Рибе јужног Јадрана" у Културном центру Вршац

У четвртак 23. септембра 2010. године путујућа изложба „Рибе јужног Јадрана“ свечано је отворена у простору Културног центра Вршац, Стеријина 62.
Поставка изложбе обухвата 93 експоната риба које су уловљене у периоду 1990-2000. у јужном делу Јадрана, на црногорском приморју. Сви експонати су препарирани у радионици Природњачког музеја. Највећи део изложених врста припада хрскавичавим рибама, односно ајкулама и ражама. Тачније, од 54 врсте колико их живи у водама јужног Јадрана, изложено је више од пола. Најатрактивнији међу њима су: лисица дужине 4м, плава ајкула, женка чукова са 16 младунаца, велики волоња од 5м, ража каменица, модропега ража, дрхтуље и др. Пажњу посетилаца заслужује и још 30 експоната комерцијалних врста риба: туна (дуга 3,9 м), зубатац, скуша, лица, грдобина, каиш, сабљарка, морски коњић и др. Изложба ће бити отворена до 18. октобра 2010. године. И после овог датума рибе остају у Банату. О томе читајте касније.
Аутор изложбе је Дубравка Мићковић, кустос ихтиолог.
Поставка и реализација изложбе: Александар Стојановић и Мирослав Јовановић.

Отворена је изложба "Дарвин и браћа Радовановић" у Суботици

Скуп у Суботици

У Градском музеју Суботице од 03. септембра 2010. године, отворена је изложба „Дарвин и браћа Радовановић“ аутора мр Марине Мучалице и Драгице Стојић.
Истог дана у Музеју је одржан и састанак Секције музејских библиотекара и књижничара.
Округли сто „Одјеци“ одржан је 04. септембра 2010.године, у Градском музеју Суботице. Од девет штампаних радова своје предавање изложело је седам предавача.
Изложбу су отворили директори Градског музеја Суботице Иштван Хуло, Природњачког музеја Славко Спасић и аутор мр Марина Мучалица.
Дводневну свечаност су увеличали својим присуством наследници једне од сестара браће Радовановић, Анке, Даница Ћирковић и Владимир Ортаковски.
Планирано је да за најављене групе ученика буде и презентација ДВД-а „Заборављена браћа Радовановић“.
Изложба ће бити отворена до 27. септембра 2010.године.

Свечано отварање изложбе - аутор, наследници и домаћини

Моменти пред отварање

Директори И.Хуло, С. Спасић и аутор М.Мучалица

Учесник скупа В.Ортаковски

Гостовање изложбе "Дарвин и браћа Радовановић" у Суботици

Природњачки музеј, Београд и Градски музеј, Суботица Вас позивају у Градски музеј у Суботици, петак 03. септембра у 12h на: Изложбу "Дарвин и браћа Радовановић " и
Састанак секције музејских библиотекара и књижничара на тему "Музејске библиотеке – заборављене ризнице" петак 03. септембар у 16h и Округли сто са међународним учешћем
"Одјеци посвећен Михаилу, Милану и Алекси Радовановићу"субота, 04. септембар у 11h.

(контакт Марина Мучалица, 011 / 3442-149; 3442-856, 3442-147, 060 700 35 45 marina.mucalica@gmail.com)
Преноћиште у Суботици у једнокреветној соби је 1000 динара.
(контакт Невенка Башић Палковић, 024 555-128, 063 531 088
basic.nevenka@gmail.com)
ПРИЈАВЉИВАЊЕ ДО 25. АВГУСТА 2010.

ПРОГРАМ

I дан, 3. септембар 2010.

12h
Свечано отварање изложбе Дарвин и браћа Радовановић
мр Иштван Хуло
Поздравна реч

16h
Секција музејских библиотекара и књижничара
Музејске библиотеке - заборављене ризнице


II дан, 4. септембар 2010.

11h
Славко Спасић
Поздравна реч

11:15h
мр Марина Мучалица
Презентација монографије Заборављена браћа Радовановић

12h
Виолета Обреновић, Оливера Милијановић
Пренос посмртних остатака браће Радовановић са Ташмајданског гробља на Ново гробље у Београду

12:15h
др Ана Столић
Између жеља и могућности: Кнежевина Србија шездесетих и почетка седамдесетих година 19. века

12:30h
проф. др Надежда Винавер
Проучити и вредновати

12.:45h
Гордана Лазаревић
Настава јестаственице у Србији у 19. веку

13 – 13:30
пауза

13:30h
проф. др Владимир Ортаковски
Живот испуњен више делима него данима: Михаило Радовановић, Јустинијанове институције, превод, Београд, 1864.

13:45h
др. сци. мед. Миле Игњатовић
Српска санитетска служба 1820–1900.

14h
Миодраг Јовановић
Доприноси Милана и Алексе Радовановића развоју еволуционизма у Србији

14:15h
др Љиљана Гавриловић
Дарвин међу нама: даровани свет небројених искустава

14:30-15h
Дискусија и закључциГостовање изложбе "Дарвин и браћа Радовановић" у Крагујевцу

У сарадњи Природњачког музеја из Београда и Студентског културног центра из Крагујевца, од 19.-27. августа 2010. године, биће отворена гостујућа изложба „Дарвин и браћа Радовановић”, аутора мр Марине Мучалице и Драгице Стојић.


Више од 100 година је прошло од смрти браће Радовановић и многе ствари су се од тада промениле, али основни принципи великих тековина науке, за које су се залагали и врсни преводиоци: Михаило (1840–1863), Милан (1849–1878) и Алекса (1852–1875) Радовановић, остали су и даље непромењени.

Мада нису имали ту срећу да поживе, Радовановићи су за српску књижевност значајнији од многих других имена која се у њој помињу, не само као пионири и пропагатори природних наука и материјалистичког погледа на свет, него и књижевним квалитетима свог дела. Путем паноа биће представљен живот и стваралачки опус браће Радовановић, њихово вечно коначиште...


Презентација ДВД „Заборављена браћа Радовановић”, аутора мр Марине Мучалице, ће бити за време отварања изложбе. Дигиталним записом остварен је покушај да се збирно изнесе у јавност, што су написали и превели да свима буде доступно за подсећање и да се не заборави. Ова монографија која садржи комплетан издавачки опус (скенирано, погодно за читање и штампање) браће Радовановић је изашла из штампе 24. новембра 2009. године, тачно 150 година од првог објављивања Дарвиновог капиталног дела „Постанак врста” у Енглеској. На ДВД-у се између осталог налазе и први преводи следећих дела: „Јустинијанове институције”; Чарлс Дарвин „Постанак фела помоћу природног одбирања”; Ернест Хекел „Природна историја постања”...


ДВД се може купити у Галерији природњачког музеја, Мали Калемегдан 5, по цени од 700 РСД или можете наручити путем сајта. http://old.nhmbeo.rs/


Свечано отварање је у четвртак 19. августа 2010. године, у 19 часова у Студентском културном центру Крагујевца, Радоја Домановића бр. 12.
Уводна реч припашће господину Ненаду Глишићу.

Најавни плакат изложбе

Насловна страна ДВД издања

Отворена је изложба "Додирнимо природу 2"


У среду, 16. јуна 2010.год. у 19h, у Музеју „Horreum Margi“ у Ћуприји, отворена је нова тактилна изложба Природњачког музеја "Додирнимо природу 2", аутора мр Горданe Јовановић, Миодрага Јовановића и Драгане Ђурић. Ово је друга изложба Природњачког музеја на којој су избрисане све границе између посетилаца и експоната. Изложбу су отворили: г-ђица Негованка Стевановић из Друштва за церебралну парализу-Параћин, директор Музеја у Ћуприји Тане Петровић, директор Природњачког музеја Славко Спасић, аутор изложбе мр Гордана Јовановић, музејски саветник и Даница Милошевић-Јовић, кустос музеја у Ћуприји.
Изложба је отворена до 10.септембра 2010.год.. Поводом изложбе, на улазу у зграду Музеја је постављена рампа, чиме је омогућен неометан улазак особама са посебним потребама. Улаз је бесплатан.

Додирнимо "у" недодирљиво

Интервју мр. Г.Јовановић са новинарком РТС

Директор С. Спасић промоција за медије

Уводна реч на отварању припала је Н. Стевановићу

Отварање изложбе Додирнимо природу 2

Аутори су кустоси Природњачког музеја: Мр Гордана Јовановић, Миодраг Јовановић, Драгана Ђурић

Природњачки музеј из Београда у сарадњи са Музејом Horreum Margi из Ћуприје, отвара нову тактилну изложбу под називом »Додирнимо природу 2».


Ово је друга изложба Природњачког музеја на којој су избрисане све границе између посетилаца и експоната. Одабрани примерци представљају широку лепезу предмета из природе, а груписани су тако да се лако могу тактилно препознавати, чиме је Природњачки музеј учинио све да некада недодирљиве музејске предмете учини доступним јавности.

Експонати потичу са терена Србије и иностранства, а за потребе изложбе направљене су и реплике намењене превасходно слепим особама.


Природњачки музеј из Београда и Музеј Horreum Margi из Ћуприје Вам пружају шансу да своја сазнања о природи употпуните додиром.
Изложба се отвара у среду, 16.06.2010.године, у 19h, у Музеју Horreum Margi, Ћуприја, Курсолина 2.

Preuzmite promotivni letak.Отворена је гостујућа изложба "Скелети уживо"

У уторак, 11. маја 2010. године у Градском музеју Суботица отворена је гостујућа изложба Природњачког музеја „Скелети уживо”, аутора мр Милана Пауновића.
Пред пуним фоајеом Градског музеја Суботица, на отварању су говорили: г-дин Иштван Хуло, директор суботичког музеја, г-ђа Душица Зрнић, кустос саветник суботичког музеја, као и Александра Савић, ПР Природњачког музеја, која је поздравила публику у име матичног музеја.
Отварање изложбе је било у присуству званичника, културних и просветних радника Суботице, основаца, као и бројних пријатеља суботичког музеја.
Поставка „Скелети уживо” ће бити програм у оквиру Ноћи музеја, а изложба ће бити отворена до краја јуна 2010. године.

Директор мр И. Хуло, Д. Зрнић и А. Савић

Највернија публика

Најмлађи посетиоци су били радознали

Детаљ са отварања