Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

Прво виртуелно вођење кроз изложбу Природњачког музеја

Природњачки музеј је у понедељак, 18. марта 2019. године, имао прво виртуелно вођење кроз постојећу изложбу у Галерији на Калемегдану „Пази отровно“. Виртуелно вођење је реализовано на иницијативу професорке Мирјане Бугарски, из ШОСО „Вук Караџић“ у Сомбору, која образује ученике са инвалидитетом, а који нису били у могућности да физички посете изложбу.
Наша колегиница др Ана Пауновић, ауторка изложбе, путем мобилне апликације на телефону, представила је изложбу, експонате и испричала многе занимљивости публици, која је са пажњом пратила вођење на видео биму у школама у Сомбору, као и школама из суседних градова, које су се укључиле.
Ова виртуелна тура је била и интерактивног карактера, јер су деца постављала бројна питања, на које је Ана одговарала. На овој видео конференцији су учествовале основне школе: „Вук Караџић“, „Братство јединство“ и „Аврам Мразовић“ из Сомбора, „Моша Пијаде“ из Бачког Брега, „Вук Караџић“ из Дероње и „Иван Горан Ковачић“ из Станишића. Наш план је да и убудуће излазимо многим школама ван Београда у сусрет на овај начин, како би им културни садржаји били што доступнији.

Гљива зелена пупавка

Изложба „Пази, отровно!“ је још једна необична изложба Природњачког музеја у Београду која представља феномен отрова из природе као јединствене појаве у живом свету. На изложби ће бити представљене отровне врсте гљива, биљака и животиња (инсекти, стоноге, паукови, шкорпије, водоземци, гмизаваци, сисари) и описани отрови из природе, њихова улога, намена и значај.
Елементе изложбе сачињавају ретко излагани и необични експонати у виду хербарских, таксидермијских и течних препарата и мулажа отровних биљака, животиња и гљива, а посебна атракција изложбе је сегмент са изложеним живим експонатима егзотичних шкорпија и паукова.
Публици ће бити понуђено знање о саставу, деловању отрова, мерама превенције и заштити од интоксикације, као и савети како се понашати у случају контакт са отровом медузе, паука, змије, шкорпије, раже, па чак и комарца.
Изложба објашњава употребу и улогу природних отрова у развоју медицине и савремене токсикологије, а биће представљени најчувенији тровачи у историји човечанства.
На отварању ће говорити др Милан Пауновић, директор Природњачког музеја, као и аутор др Ана Пауновић, а изложбу ће отворити Данијела Ванушић, помоћник министра за заштиту културног наслеђа у Министарству културе и информисања. Изложба ће бити отворена до априла 2019. Добродошли!

Даждевњак

Тарантула

Гљива мухара

Гљива лудара