Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

Nebeski lovci

Izložba ptica grabljivica

Autori: Marko Raković i Daliborka Stanković

Небески ловци

Изложба птица грабљивица Аутори: Марко Раковић и Далиборка Станковић

Ветрушка (албино јединка)

Да ли сте спремни за наставак изложбе о диносаурусима? Овај пут ћемо вам показати њихове директне потомке: птице грабљивице.

Изложба Небески ловци је посвећена птицама грабљивицама са нашег подручја. Птице грабљивице представљају симбол брзине, спретности и узвишености и због тога су одувек коришћене као симболи владара, држава и нација. Двоглави бели орао је коришћен на грбовима наше средењевековне властеле (Немањића и Лазаревића), па до данашњих дана - на државном грбу Србије.

На изложби су представљени експонати птица грабљивица, из збирке Природњачког музеја, међу којима су: белоглави суп, орао брадан, орао белорепан, црни лешинар, сури орао, орао крсташ, орао кликташ, орао змијар, гаћасти мишар, јастеб, кобац, сиви соко, степски соко, кршки соко, соко ластавичар, ветрушка, еја мочварица, еја ливадарка, риђа и црна луња, бела кања и др.

Изложба приказује разноврсност птица грабљивица Србије, а посебно њихов значај у природи, статус у животној заједници и степен угрожености. Приказани су и експонати ишчезлих врста, као и оних које су у опасности од ишчезавања у природи (орао крсташ, риђа луња, краткопрсти кобац и др.), а посебно су интересантни због своје историјске и научне вредности. На изложби су приказане и врсте које се издвајају по својој ексклузивности путем првог излагања, или по својим димензијама (орао белорепан, белоглави суп).

Данас птице грабљивице представљају једну од најугроженијих група, и њихово посматрање у природи представља ретку привилегију. Основни циљ изложбе је да се представи чудесан свет ове групе птица и истакне њихов значај у природи, као и да се публика на научно - популаран начин упозна са њиховим начином живота, исхраном, размножавањем, миграторним кретањима, животним стаништима и др.

Изложба је намењена широкој публици свих узраста и нивоа образовања, заштитарима природе, ловцима, ученицима основних и средњих школа, студентима факултета и виших школа (Биолошки, Шумарски, Природно-математички - група за биологију, Педагошки, Педагошка академија …). Изложбу можете да видите до новембра 2010.