Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

Минерали Трепче

Аутор Александар Луковић

У оквиру ИКОМ конференције „The Future of Natural History Museums“, у понедељак 13.10.2014., у 18.30h у Музеју прачовека - Крапина, отворена је изложба „Минерали Трепче“, Природњачког музеја из Београда. Изложбу су отворили: Власта Крклец, директор Музеја Хрватског загорја, проф. Лорка Лончар-Уводић, музејски педагог, Славко Спасић, директор Природњачког музеја и аутор Александар Луковић, кустос минералог.

Virtuelni pogled na izložbu

A.Luković, S. Spasić, K.Krklec i L.Lončar

Част нам је да Вас позовемо да посетите Замак културе, Врњачка Бања и видите изложбу МИНЕРАЛИ ТРЕПЧЕ Природњачког музеја из Београда.
Изложба је отворена у четвртак 15. маја 2014. године у 19 сати. и биће доступна до 30. јуна 2014.
Изложбу су отворили пригодним говором дипл. инж. Ранко Пејовић и Јелена Боровић – Димић.

Аутор изложбе је Александар Луковић.
Реализатори поставке: Мирослав Јовановић, Александар Стојановић и Ранко Пејовић.
Добро дошли!

Кратка историја Минералошке збирке

Први експонати Трепчанске збирке са локалитета Стари Трг добијени су током 1904. године из Велике школе, Рударског одељења Министарства привреде и Геолошког завода.
Након Другог светског рата, проф. Фридрих Шумахер, је после трогодишњег рада у Трепчи сакупљени материјал поклонио Музеју. На тај начин обогаћена је збирка минерала са научног аспекта али и по естетској вредности.
Преко 60 минерала је идентификовано чиме се истиче разноврсност, међу којима су главни носиоци метала: сфалерит, галенит, халкопирит, пирит, арсенопирит и др. Посебно треба истаћи, да се због лепоте својих кристала многи минерали Трепче налазе у музејима широм света.

R. Pejović i J. Borović-Dimić

Z. Belimarković