Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

Дино Парк на Калемегдану

У уторак 19. августа 2014. године потписан је споразум о сарадњи Јавног предузећа "Београдска тврђава", Природњачког музеја у Београду, Општине Свилајнац и Фонда Б92 захваљујући којима је на Калемегдану од 20. августа 2014. године започео са радом први ДИНО ПАРК у Србији.

 

Изложено је двадесетак реплика диносауруса, од којих су неки величине и до 20м. Реплике диносауруса израђене су у Диносауер парку у Ребургу код Хановера у природним величинама, а радили су их светски најпризнатији произвођачи реплика диносауруса из целе Немачке.

Диносауруси су одувек прилвлачили пажњу својом атрактивношћу и импозантном грађом, али не смемо заборавити њихову улогу у еволуцији. Почетком мезозоика од самог постанка у тријасу (пре 245 милиона година), диносауруси су непрекидно корачали планетом Земљом, пуних 180 милиона година, а изумрли су крајем креде (пре 65 милиона година).

Копно је било јединствена целина Пангеа, диносауруси су мигрирали пустињама, а морске воде које су залазиле у копно испаравале су од велике топлоте и влаге, остављајући иза себе језера и бујну вегетацију.

Изложеним експонатима, јединственим на подручју Балкана, постајемо сведоци еволуције живота у “бурном” мезозојском периоду, са масовним ишчезавањем на завршетку епохе. Диносауруси су изумрли крајем креде, а након 60 милиона година појавио се први човеков предак.

Постоји неколико теорија о изумирању диносауруса: Теорија о природном феномену, Теорија о удару тела из свемира, Теорија о појачаној вулканској активности и др..

На основу изучавања фосилних остатака диносауруса, можемо донекле да реконструишемо бурну историју биљног и животињског света наше Планете.

Најсуровији предатори од настанка живог света, су тема научних истраживања, а популаризацијом путем књига, филмова, стрипова и игрица, привукли су пажњу најшире публике.

Радно време ДИНО ПАРКА је сваког дана од 10h до 19h.

Цене улазница: Деца до 3 године имају бесплатан улаз;

Деца до 12 година 250 РСД; Одрасли 350 РСД.

Купљена улазнице омогућава и бесплатан улаз на изложбу "Добродошли у мезозоик" у Галерији Природњачког музеја.