Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

Чаробни свет фосила

Изложба „Чаробни свет фосила“ резултат је сарадње Хрватског природословног музеја из Загреба и Школе примењене уметности и дизајна Загреб.

 

Аутори изложбе су кустоси геолози Геолошко-палеонтолошког одељења Хрватског природословног музеја: Недиљка Прљ Шимић, Катарина Кузмановић, Сања Јапунџић, Тамара Ђерек, Марија Бошњак и Дражен Јапунџић.

Ликовно обликовање је дело: Винка Мортигјија Анушић, Јудите Шерцар, Луције Гулдин и Мирослава Саболић. Сарадња ове две институције започела је ученичким радионицама поводом обележавања Међународног дана музеја у периоду 2009-2012. године, а резултирала је изложбом у пролеће 2013. године. Гостујућа изложба „Чаробни свет фосила“ је резултат уметничког изражаја ученика Школе примењене уметности и дизајна из Загреба, који су били инспирисани лепотом фосила за израду уметничких дела: графике, цртежа, накита, скулптура вајаних у глини, дрвету, одливака у металу, као и других израза. Овај пут фосиле не гледамо очима природњака, него очима уметника.

Јединствени и непоновљиви, како по свом спољашњем облику, тако и по замршеним унутрашњим структурама који подсећају на лавиринте, фосили пружају велике могућности за лични изражај њихове интерпретације. Млади уметници су фосиле амонита, риба, биљака, трилобита, инсеката, шкољки и пужева доживели на свој начин и израдили несвакидашње форме у којима се преплићу наука, уметност и креативност.

 

Жеља аутора је да богат и разноврстан геолошко-палеонтолошки фундус приближе посетиоцима а да их не оптерећују временом, местом или начином настанка фосила. Поред уметничких дела ученика, изложба ће бити обогаћена оригиналним фосилима из депоа Природословног музеја из Загреба и узорцима збирки кенозојских бескичмењака и фосилних риба из Природњачког музеја у Београду. Млади уметници из Загреба су овом изложбом учинили свет фосила чаробним.

Изложба је добар пример повезивања света науке и света уметности и дизајна и може да подстакне нове идеје уметничког стваралаштва.

Сарадници на изложби су : Биљана Митровић, Гордана Јовановић и Драгана Ђурић. Техничку реализацију су обавили: Нивес Борчић, Мирослав Јовановић и Александар Стојановић.  Изложба je била отворена до 14. децембра 2014. године.

D. Vujović, K.Krizmanić i direktor S.Spasić

S. Spasić, K. Krizmanić i N. Borčić