Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

АЛЕРГЕНЕ БИЉКЕ

Aутори: Марко Несторовић и Мирослав Јовановић

Изложба Алергене биљке – гостовање у Подгорици

Дана 02. марта, 2015.године, отворена је изложба „Алергене биљке”, Природњачког музеја из Београда у Републици Црној Гори – Подгорица, Галерија Арт, Трг Републике, бр.1.
Изложба има циљ ближе упознавања грађана о значају мониторинга алергеног полена и део је планираних активности пројекта Агенције за за заштиту животне средине Црне Горе под називом „Изградња капацитета за интеграцијске глобалне еколошке обавезе у области инвестиције/развојне одлуке” започетог у мају 2014.год. финансираног од стране Глобалног фонда за животну средину, под координацијом Центра за одрживи развој (УНДП).
На свечаном отварању изложбе говорили су:
- гђа Јелена Јањушевић, менаџерка Центра за одрживи развој (УНДП),
- др сц. Марко Несторовић, виши кустос Природњачког музеја из Београда,
- гдин Ервин Спахић, директор Агенције за заштиту животне средине.

Аутори изложбе су: др Марко Несторовић и Мирослав Јовановић, стручни сарадник на изложби Александар Стојановић.

Такође, 03. марта, 2015.године, у мутимедијалној сали Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе у Подгорици, одржана јавна трибина под називом „Алергене биљке – праћење и утицај на здравље”.
Овом приликом, заинтересовани посетиоци су били у прилици да сазнају више о биљкама из нашег окружења које изазивају поленске алергије, њиховим морфолошким карактеристикама, начину препознавања, начину ширења, као и иновативним методама у лечењу тегоба изазваним поленском алегријом.
На јавној трибини су говорили:
- Др сц. Марко Љ. Несторовић, Виши кустос, Природњачки музеј Београд („Изложба алергене биљке од идеје до реализације” и „Амброзија: 150 година у европи – 80 година на балкану”),
- гђа Мирјана Митровић Јосиповић, руководилац групе за мониторинг и стање елергеног полена, Агенција за заштиту животне средине Србије („Праћење алергеног полена у државној мрежи Републике Србије”),
- Мр сци. мед. др Дениса Диздаревић, интерниста и алерголог, Allergy Centar, Подгорица („Сублингвална имунотерапија у лијечењу алергијских респираторних болести узрокованих поленом”).
Изложба Алергене биљке гостоваће у Подгорици до 13.03.2015. године.

Е.Спахић, директор Агенције за заштиту животне средине Црне Горе

Јелена Јањушевић, менаџерка Центра за одрживи развој

Отварање изложбе

М. Несторовић

Отварање изложбе

Увек атрактивни експонати

U sredu, 29. juna u 13 časova, otvorena je nova izložba “Alergene biljke” u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu.

Na izložbi su putem postera, fotografija, herbarskog materijala i uzoraka iz prirode na stručan ali i popularan način predstavljene biljke našeg okruženja koje izazivaju alergiju, koja poslednjih decenija predstavlja sve veći zdravstveni problem stanovništva.

Izložba ima za cilj da multidisciplinarno upozna publiku sa uzročnicima alergije – alergenim biljkama, ali i da putem radionica i predavanja od strane stručnjaka edukuje stanovništvo kako da se „izađe na kraj sa ovom vrstom napasti“.

Autori izložbe su dr Marko Nestorović, kustos i spec. Miroslav Jovanović, viši konzervator. U realizaciji ove izložbe učestvovali su stručnjaci Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, Departmana za biologiju i ekologiju u Novom Sadu, Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, KBC Bežanijska kosa u Beogradu, Laboratorije za palinologiju – Departmana za biologiju i ekologiju u Novom Sadu, Agencije za zaštitu životne sredine u Beogradu, Muzeja Srpskog lekarskog društva, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu kao i kustosi, konzervatori, preparatori i likovni dizajneri Prirodnjačkog muzeja.

Izložbu su otvorili direktor muzeja, Slavko Spasić, i prof. dr Ružica Igić, direktor Departmana za biologiju i ekologiju PMF u Novom Sadu.

Izložba će biti otvorena do 6. oktobra 2011. godine.

Trave

Kedar