Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

На изложби „Кроз свет инсеката Србије“ Природњачки музеј жели да запостављени и мало познати свет инсеката посетиоцима учини ближим и разумљивијим. Иако су то углавном омражена и потцењена бића, на изложби су приказана у пуном сјају, разноврсности и лепоти. Они то заиста заслужују јер су најбројнија и најразноврснија група животиња, карактеристична по богатству необичних облика, боја и различитих начина живота.

Изложено је преко 5.000 примерака, представника 1.710 врста инсеката из ентомофауне Србије. Сво то богатство приказује тек мали део врста које живе на нашем подручју. Инсекти Србије су представљени оригиналним примерцима из збирки Природњачког музеја који су прикупљани последњих 30 година.

Посетиоци могу да на једном месту погледају све оне врсте које у природи није могуће видети на једном месту, ни у том броју и разноликости. Такође, и све фазе у развоју инсекта, од јајета, преко ларве, лутке, до одрасле јединке.
На изложби ће бити представљене све групе инсеката: водени цветови, вилини коњици, скакавци, зрикавци, попци, попци дрвећа, ровци, богомољке, кожокрилци, књишке ваши, длакоједи, праве ваши, трипси, стенице, цикаде, биљне ваши, крваве ваши, лептирасте ваши, лисне буве, штитасте ваши, мрежокрилци, мрављи лавови и златооке, трчуљци, тигар инсекти, гњурци и веслари, краткорилци, лешинари, листорошци, котрљани, гундељи и рутаве бубе, јеленци, скочибубе и красци, дрвоточци и бељикари, буба листаре и златице, касиде и бувачи, жишкци, стрижибубе, свици, мекокошци, мајске бубе, шпанска буба, црне бубе, брашнара, сјајници, сланинари, бубамаре, рилаши, ситоне, цветоједи, сврдлаши, подкорњакци и бељикари, дугокрилци, длакокрилци, лептири, минери, прави и други мољци, стаклокрилци, смотавци и пламенци, свилопрељу и преље, пауновци, вештице, дудовца и губара, совице, земљомерке и мразовци, купусари и глоговац, ластин репак и ускршњи лептир, плавци, седефице, шаренци, преливци, еребије, хипархије, двокрилци, дугоноги и прави комарци, лептирасте мушице, муве галице, обади, грабљиве муве, муве бумбари, осолике муве, воћне муве, муве минери, цветне муве, муве стабљика, домаће и стајске муве, муве зунзаре, муве гусеничарке, опнокрилци, осе дрвећа,
осе стабла, осе листа, осе потајнице, осе галице, сомотасти мрави и мрави, златне осе, пчеле и бумбари, буве и многи други инсекти.

Изложбу су отворили: Славко Спасић, директор Природњачког музеја, коаутор Мирослав Јовановић и др Љиљана Протић, музејски саветник.

Аутори изложбе су: дипл. инг. Александар Стојановић и дипл. инг. Мирослав Јовановић

Изложба ће бити отворена до новембра 2015.

Љ. Протић

Ученици петог  разреда ОШ "Стеван Јаковљевић" из Зајечара, су прва школа која је у преподневним часовима у четвртак 28. маја 2015. године, посетила изложбу . .

Група првака из ОШ "Димитрије Туцовић", Јабучје код Ваљева, посетила је изложбу већ сутрадан у петак 29. маја 2015. године. Били су  веома заинтересовани и са пажњом су пратили предавање једног од аутра Александра Стојановића. Позвали су га да обавезно дође и проучи инсекте који живе у њиховом крају.

Петаци из Зајечара

Прваци из Јабучја

Фотосафари кроз свет инсеката

О.Ш. "Mилена Павловић Барили"

Недавно отворена изложба “Кроз свет инсеката Србије” изазвала је велику пажњу. Није ни чудо, то је прилика да на једном месту видите толико различитих врста, које би сте можда годинама тражили широм Србије. Прилика и за прави мали сафари објективом: само за један дан, 03. јуна изложбу "Кроз свет инсеката Србије" обишло је неколико стотина основаца нижих и виших разреда. Долазиле су школе из Београда али и из Пожаревца, Врчина, Банатског Новог Села, Смедерева....а инсекти су остали овековечени на снимцима…

О.Ш. Доситеј Обрадовић

Мали Пожаревчани

Инспирација за стваралаштво

Уметник Петар Ђорђевић је као инспирацију за стваралаштво пронашао током посете изложбе "Кроз свет инсеката". Своју идеју успешно је реализовао изложбом "Инсекти у кутији". Више информација можете прочитати у дневним новинама "Политика", у ПДФ