Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

Дани Европске баштине

"Рогови - борбено знамење сисара"

Први посетиоци у петак 30.09.2016. године у Галерији на Калемегдану била су деца из Вртића "Чика Андра 2" с Вождовца. Након приче о роговима дуго се читало у Зеленом салону. Улаз за појединачне посете још данас је бесплатан!

Добродошли!

Oтворена је изложба "Рогови - борбено знамење сисара"

Петак, 16. септембар 2016. године у 17ч.

Јучерашње послеподне на Калемегдану обележило је отварање нове изложбе Природњачког музеја "Рогови - борбено знамење сисара". Публика је уживала у сунчаном дану, утисцима амбијента Галерије и причи о роговима из једног новог угла. На отварању присутнима су се обратили Милан Пауновић музејски саветник и ауторка изложбе Јелена Јовановић кустос музеја. Посетиоци су знатижељно разгледали ретке експонате, а најмлађима се посебно допао интерактивни кутак у нашем Зеленом салону где су могли да додирну неке од рогова и чују звуке различитих рогатих животиња. Утисци са отварања су сјајни, нове тек очекујемо! Добродошли!

M. Пауновић и Ј. Јовановић

Рогови - борбено знамење сисара

Животињски рогови својим изгледом и разноврсношћу облика од вајкада изазивају дивљење људи. Током историје представљали су симбол плодности, моћи и борбености. У старом Египту и античкој Грчкој овнови и бикови били су отелотворење храбрости, велике снаге, плодности и борбености. Египатска богиња Хатор увек је представљана са крављим роговима који су симболизовали рађање, плодност и материнство.

Срндаћ

Рогови су кроз историју били лако доступна сировина, погодна за обраду, због чега су на археолошким локалитетима широм света пронађени врхови копаља, шила, игле и удице израђене од рогова. Користећи примитивна помагала праисторијски човек је прилагођавао облик рогова својим потребама правећи од њих оруђе, оружје, магијске артефакте и друге предмете употребне и естетске вредности. Рогови сисара представљају коштане или рожне творевине које одликују сисаре из породица шупљорога, жирафа, јелена, рачворогих антилопа и носорога. Различитих су величина и облика и служе за борбу, удварање или одбрану.

Посуда за барут направљена од рога

Прича о роговима нас води кроз шуме Европе у којима се крију јелени и срне, преко пространих евроазијских тундри где сваке године мигрира хиљаде ирваса, све до високих планина које настањују муфлони, дивокозе и козорози. Незаобилазне су и саване Афике, дом многобројних сисара које красе рогови најнеобичнијих облика. Овом изложбом приказаћемо разноликост рогова код сисара из различитих делова света почев од скромних рогова орибија, преко разгранатих рогова сибирског јелена, прстенастих рогова водене антилопе, спиралних рогова великог кудуа, рогова орикса правих као стрела, до масивних рогова носорога који понекад нарасту и преко једног метра. Имаћете ретку прилику да видите рогове шомбурговог јелена изумрлог давне 1938., чије рогове у својим колекцијама има свега неколико музеја у свету. Међу педесет експоната биће изложени и предмети од културно-историјске вредности, а који су део збирки Душана Лалевића, Моше Пијаде, Јосипа Броза Тита, Душана Кведера, Александра Томашевића и најстарији од свих експоната - трофеји Евгенија Демидова кнеза од Сан Доната. Кнез Демидов био је руски племић који је организовао и предводио експедиције у различитим деловима света током којих је прикупљао трофејне примерке животиња. Део своје збирке поклонио је свом рођаку, принцу Павлу и тако део ових непроцењивих експоната доспева у Природњачки музеј. Остатак трофеја из збирке грофа Демидова налази се у Британском природњачком музеју у Лондону и у Санктпетербуршком музеју.

Муфлон

На изложби ћете моћи да дотакнете рогове лоса, муфлона, јелена и да сазнате како рогови расту, зашто рогате животиње често једу блато, зашто су некада два рога исте животиње потпуно асиметрична, да ли јелена боли када му отпадају рогови, које животиње једу рогове, као и многе друге занимљиве чињенице везане за рогове сисара.