Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

„Метеорити, гласници свемира“

Галерији Природњачког музеја, Мали Калемегдан 5, Београд

Аутор Александар Луковић, кустос минералог

Димитровградски метеорит

У четвртак, 11. маја 2017. године у 13 часова.отворена је изложба аутора Александра Луковића, кустоса минералога.
Поздравну реч одржао је г-дин Славко Спасић, директор музеја, а изложбу је отворио академик др Видојко Јовић, професор Рударско-Геолошког факултета на Катедри за петрологију.
Галерија Природњачког музеја на Калемегдану богатија је за још једну изложбу "Метеорити, гласници свемира" и биће отворена до краја августа 2017.године. Изложба "Метеорити, гласници свемира" аутора Александра Луковића кустоса минералога, представља јединствену прилику да се шира јавност упозна са неколико највреднијих оригиналних експоната који су баштина у Природњачком музеју. Навешћемо најпознатије а то су: Сокобањски, Јелички и Димитровградски метеорити као и неколико других метеорита.
Важно је напоменути да су метеорити са наших простора, верни пратиоци Музеја од његовог оснивања. За њих се везују имена великана Српске науке, просфесора Јосифа Панчића и Јована Жујовића, који су прикупили и проучили фрагменте ових метеорита (Сокобањски и Јелички) а добијене резултате публиковали крајем XИX века. Они су формирали и прве збирке метеорита – Ј. Панчић је у замену за фрагмете Сокобањског метеорита формирао збирку од 92 експоната, али нажалост судбина те збирке остаје непозната. Поред метеорита са наших простора биће изложени метеорити са светски познатих локација, као што су Кањон дијабло, Мундрабиља, Хенбери итд.
Метеорити су увек интересантна и јако атрактивна тема, с обзиром да готово сви знају за њих што из научно популарне литературе, са филма и сл. Често се греши у вези идентификације метеоритског материја, препознати метеорит није лако, чак и када је његов пад примећен. Кроз изложбу посетиоци ће имати могућност да науче како да разликују метеорит од обичног стенског материјала са Земље, а сазнаће и поједине елементарне ствари попут: порекла, поделе, важности изучавања ове појаве и др. Као што се може закључити главни циљеви ове изложбе су едукација и популаризација.
Из наведених разлога у ту сврху смо поставили и макету кратера, метеорите у природној величини тј. како су они нађени на локалитету, инфинитy роом (интересанту за децу и радознале) која представља бескрајност Свемира итд. Са едукативног аспекта изложба садржи велики број информација, које су сведене на лако разумљив начин комбиновањем слике и текста и прате изложене експонате.
Свакако треба напоменути, да услед свега што се дешавало на овим просторима у последњих 100 година, збирка метеорита остаје ускраћена за два веома вредна метеорита Гуча и Чачак, који су вероватно постали ратни плен током Првог или Другог светског рата.

Јелички метеорит

Сокобањски метеорит

Транспорт Мундрабила метеорита

Мундрабила метеорит из збирке

Диабло

Моладавит