Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
30/06/2020

Нова изложба "Зов даљине - сеобе у царству животиња"
Поштовани, позивамо Вас да медијски испратите нову изложбу Природњачког музеја

„Зов даљине – сеобе у царству животиња“

ауторке др Далиборке Станковићкоја ће бити отворена у петак, 3. јула 2020. у 14 часова

у Галерији Природњачког музеја, Мали Калемегдан 5, БеоградИзложба „Зов даљине - сеобе у царству животиња“ објашњава феномен сеоба животиња на Земљи. Посетиоци ће имати прилику да сазнају какву улогу имају сеобе у животном циклусу, не само птица, као најпознатијих и најпокретљивијих организама, већ и других животиња као што су: инсекти, слепи мишеви, гмизавци, рибе и неки копнени сисари за које је мало познато да имају селидбене активности. Да ли је сеоба подухват вредан дивљења и које све опасности вребају на том путу? Где зимују наше роде, а куда све лете слепи мишеви? Шта су то термали и које птице их користе?

На изложби ће бити приказано укупно 87 врста животиња, односно 119 таксидермијских препарата инсеката, гмизаваца, риба, птица и сисара из богатих збирки Природњачког музеја. Изложба је обогаћена ауторским фотографијама, постерима, сликама и географским картама, као и информативним паноима.

На изложби ће бити расветљена многа питања, а пре свега на који начин се организми орјентишу и проналазе свој пут током сеобе. Током трајања изложбе публици ће бити доступан и каталог "Зов даљине - сеобе у царству животиња" ауторке др Далиборке Станковић, као и импозантна научна монографија „Атлас миграторних птица и слепих мишева Србије“, објављена 2018. у издању Природњачког музеја. Изложба ће бити отворена до децембра 2020. године.Добро дошли!

Позивница ПДФ

Бела рода, фото П.Костин

Сеоска ласта, фото П.Костин

Сеобе чворака, фото Ј. Гергељ