Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
25/03/2020

Virtuelne izložbe Prirodnjačkog muzeja

Zbog vanredne situacije Prirodnjački muzej je bio prinuđen da zatvori za posetioce svoju Galeriju koja se nalazi na Kalemegdanu. Kao alternativa, u virtuelnom prostoru su postavljene tri izložbe: Put na Mesec, Pazi otrovno i Drvo. Izložbe su dostupne na portalu Galerije i muzeji (http://galerijeimuzeji.rs) i publika može da ih poseti pomoću računara i mobilnih telefona iz svojih domova. Uskoro će biti otvoreno još novih virtuelnih izložbi Prirodnjačkog muzeja, kao jedinstvena mogućnost da se prirodna baština Srbije predstavi i upozna i na ovaj način, pogotovo za sve one koji nisu imali prilike da posete ove izložbe u prostoru Galerije .Prirodnjačkog muzeja.

Put na mesec

Izložba „Put na Mesec“ je posvećena 50. godišnjici „velikog koraka za čovečanstvo“ – događaju koji je nebrojene poglede širom naše planete usmerio ka ekranima TV aparata. Izložba u neku ruku predstavlja i omaž detinjstvu pripadnika Generacije X – snovima, željama, igračkama i ushićenju koji su obeležili živote današnjih 40+ godišnjaka. „Osvajanje” Meseca je jedan od onih presudnih događaja koji oslobađaju maštu i šire vidike do neslućenih razmera. Na talasima jedne takve ekspanzije osećaja slobode, Prirodnjački muzej Vas podseća na to da priroda nije ograničena na planetu Zemlju, već obuhvata čitav svemir.
Izložba ilustruje odnos Zemlje i njenog prirodnog satelita kroz prizmu uticaja Meseca na stanovnike Zemlje. Jedna ovako kompleksna tema obrađena je u četiri izložbene celine: O Mesecu i Zemlji, O Mesecu i Zemljanima, Istraživanja Meseca i Mesec u našim očima. Izložbena postavka omogućava posetiocima da stupe u prostor, bilo šume, plaže, koralnog grebena ili kokpita lunarnog modula, pogledaju predmete koji svedoče o istoriji istraživanja Meseca ili se uključe u potragu za mitovima i legendama koji su vekovima obeležavali život ljudskih zajednica širom planete Zemlje...
http://galerijeimuzeji.rs/exhibition/put-na-mesec/

Pazi otrovno

Izložba „Pazi, otrovno!“ je izložba Prirodnjačkog muzeja u Beogradu na kojoj je predstavljen fenomen otrova iz prirode kao jedinstvene pojave u živom svetu. Izložba objašnjava pojavu otrova u prirodi, njihov sastav i način delovanja, delovanje protivotrova, kao i fenomen ishrane pojedinih životinja drugim otrovnim organizmima. Upotreba i zlopupotreba otrova iz prirode odavno je ukorenjena u istoriji civilizacije. Mnogi zapisi još iz starog veka u tadašnjim kulturama (od mesopotamijske, preko egipatske, grčke i rimske, do kineske) svedoče o tome. Savremeno doba, uz upotrebu hemije, farmacije i medicine, donelo je široku proizvodnju i upotrebu raznovrsnih sintetičkih otrova, koji se koriste u medicinske i farmaceutske svrhe. Na izložbi su predstavljene otrovne vrste gljiva, biljaka i životinja (insekti, stonoge, paukovi, škorpije, vodozemci, gmizavaci, sisari). Prikazani su retko izlagani i neobični eksponati, u vidu herbarskih, taksidermijskih i tečnih preparata i mulaža otrovnih biljaka, životinja i gljiva.
http://galerijeimuzeji.rs/exhibition/paziotrovno/

Drvo

Bilo usamljeno ili udruženo u šumu, drvo je živi temelj celokupne složene zgrade savremenog života na kopnu. Kao biljka, drvo proizvodi primarne organske materije i oslobađa kiseonik, supstance koje su ključ pojavljivanja i opstanka kopnenih životinja. Kao kompleksna i promenljiva struktura drvo je podloga i neposredni okvir života drugih bića, a više nego ijedna kopnena životna forma preobražava i podešava elementarne uslove života. Raznovrsnost i složenost oblika i uloga samog drveta, i staništa koja naseljava širom Sveta, kao i razvijenost uzajamnih odnosa i usklađenost sa drugim živim bićima, čini ga jednim od najuspešnijih oblika života na Zemlji. Drvo je čudesno biće jer zaklanja, hrani, greje i štiti čoveka i sva ostala bića. I više od toga, drvo je omogućilo čoveku da se izrazi i ostvari svoje ideje, da dosegne snove i otkrije nove svetove.
http://galerijeimuzeji.rs/exhibition/drvo/


Dobro došli u mezozoik

Izložbu Dobro došli u mezozoik , ne treba gledati samo kroz mezozoik - doba dinosaurusa, i drugih čudovišnih životinja, već je potrebno istoriju Planete sagledati sa daleko većom pažnjom. Evolucija je dugotrajan proces i traje milijardama godina, neke vrste nestaju druge nastaju, to je stalni proces koji se nikada ne zaustavlja i uvek ide napred.

Svet mezozoika je svet u kome su živele desetine i stotine hiljada različitih životinjskih i biljnih vrtsa i svaka od njih je činila mali, ali veoma bitan i nezamenljiv deo mezozojskih ekostema. Međutim, zbog ljudske težnje ka senzacijama, ka nečemu što je drugačije i tako daleko od sveta koji poznajemo, mezozoik je ostao „Doba dinosaurusa“ i ništa više od toga.


http://galerijeimuzeji.rs/exhibition/dobrodosliumezozoik/


Pazi otrovno

Put na mesec

Drvo