Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
06/12/2019

Отворена је изложба Оком природњака у КовинуУ Центру за културу Ковин у уторак, 3. 12. 2019, отоврена је гостујућа изложба Природњачког музеја „Оком природњака“, аутора Милана Живковића, фотографа. На изложби је представљено 70 врхунских документарних фотографија које садрже најскривеније и тешко ухватљиве детаље природе Србије, које је открило истанчано и искусно око природњака. Седморо фотографа природе - Саша Прерадовић, Предраг Петковић, Геза Фаркаш, Ивана Орловић Крањц, Јанез Крањц, Виолета Милутиновић и Зоран Милутиновић, представило је по 10 својих изузетних ауторских фотографија на којима је овековечена природа Србије.
Оком природњака забележене су секвенце из живота дупљара, мекушаца, паукова, инсеката, зглавкара, риба, водоземаца, гмизаваца, птица и сисара са подручја Србије, чији представници углавном живе скривено и које је изузетно тешко фотографисати. Природњачке фотографије имају велику научну вредност, јер су на њима забележене информације о врстама, локацијама и времену снимања, чиме су вредни подаци о природи Србије документовани. Исто тако, вешта композиција, естетика и изузетност смешта ове слике у област где се увелико преклапају документарне и уметничке вредности, које око природњака проналази у природи.
Фотографије су израђене према стандарду Epson Digigraphie који подразумева непромењену трајност фотографије више стотина година. Овакав квалитет је обавезујући за музејско архивирање фотографија у боји.
Изложбу су отворили Милан Живковић и др Борис Иванчевић, музејски саветник Природњачког музеја.