Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
15/08/2019

Састанак прстеновaчких Централа, чланица EURING-аС обзиром да се систематско и организовано обележавање птица на територији Србије у данашњим границама, одвијало у континуитету, такорећи, од самог почетка употребе те технике у Свету (још од 1908.), Србија се може подичити да има најдужу традицију прстеновања птица не само на Балканском полуострву, него и у Свету. Временом су у Европи почели да ничу национални центри за прстеновање птица који су се међусобно повезивали, а од 1963. оснивањем организације EURING, кренула је ефикасна координација и стандардизација научног маркирања птица у Европи. Природњачки музеј је 1. јуна 1993. као своју организациону јединицу, основао Центар за маркирање животиња, који и данас координише активности прстеновања птица на територији Србије. Од 1997. године Центар је члан Европске уније за прстеновање птица – EURING (European Union for Bird Ringing).

Састанак прстеновaчких Централа, чланица EURING-а одржава се сваке друге године, а домаћин је увек нека друга Централа. Ове, 2019. године, част да организује генерални састанк EURING-а припала је Центру за маркирање животиња, односно Природњачком музеју. Састанак ће се одржати од 10.-12. септембра у хотелу Војводина у Зрењанину.

Координатори активности састанка у Србији су др Далиборка Станковић, виши кустос, представник Србије у EURING-у и др Марко Раковић, виши кустос.

Више информација о састанку можете погледати на линку:
https://sites.google.com/view/euring2019/home