Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
23/07/2019

Позивамо Вас на отварање нове изложбе „Пут на Месец“Позивамо Вас на отварање нове изложбе Природњачког музеја у
Галерији Природњачког музеја, Мали Калемегдан 5, Београд
„Пут на Месец“
у петак, 26. јула 2019. године у 19 часова.
Аутор изложбе је Милош Јовић, виши кустос.

На отварању ће говорити г-дин Давид Вујић, један од седморице научника српског порекла који су учествовали у мисији „Аполо 11“, инжењер и званични портпарол америчке свемирске агенције НАСА и програма „Аполо 11“ и г-дин Бошко Чолак-Антић, симултани преводилац, добитник награде Радио Београда за пренос првог човековог слетања на Месец 1969, као и добитник специјалне награде америчке свемирске агенције НАСА за најбоље праћење и коментарисање летова на Месец из програма „Аполо“ у медијима ван енглеског говорног подручја.


Пре тачно педесет година живот је са наше планете први пут закорачио на суседно, до тада пусто небеско тело. Поводом овог великог корака за човечанство – слетања људи на Месец, Природњачки музеј користи прилику да Вас подсети да природа није ограничена на Земљу, већ обухвата читав свемир. Космички закони управљају и нашом планетом.
Прво путовање на Месец је један од оних пресудних догађаја који ослобађају машту и шире видике до неслућених размера. Изложба стога представља и омаж детињству припадника „Генерације X“ – сновима, жељама, играчкама и усхићењу који су обележили животе данашњих 40+ годишњака. Ново сазнање је проширило хоризонте и донело осећај пространства и слободе на обали космичког океана у чијем ритму пулсира живот на Земљи.

Изложба приказује утицај Месеца на разне становнике Земље. Ова комплексна тема обрађена је у четири изложбене целине: О Месецу и Земљи, О Месецу и Земљанима, Истраживања Месеца и Месец у нашим очима.
Месец има значајан утицај на биљни и животињски свет на Земљи, као и на бројне процесе у природи. Биолошки ритмови који прате Месечеве мене, циркалунарни ритмови, утичу на раст, размножавање, исхрану, кретање, оријентацију и понашање многих организама. Посетиоци изложбе могу да ступе у простор шуме, плаже, коралног гребена или кокпита лунарног модула, присете се врхунских уметничких дела инспирисаних Месецом или се укључе у потрагу за митовима и легендама који су вековима обележавали живот људских заједница широм планете Земље.
Изложени су посебно вредни експонати почев од оригиналних фрагмената Месечевог тла − лунарног базалта, затим застава СФРЈ коју је носила на Месец и вратила на Земљу посада „Аполa 17“; реплика плакете коју је посада „Аполa 11“оставила на месечевој површини 20.07.1969, поклон астронаута Нила Армстронга, Мајкла Колинса и Едвина Олдрина Јосипу Брозу Титу; реплика кугле детониране на површини Месеца 14. септембра 1959. године када је прва беспилотна летилица „Луна 2“ доспела на Месец, поклон Никите Хрушчова Јосипу Брозу Титу, 1962. и други.
Део изложбе посвећен је митологији и симболици Месеца у бројним цивилизацијама и културама кроз историју, као и улози Месеца у окултним наукама, езотерији или поп култури.
Изложба ће бити праћена стручним вођењем и радионицама за децу, а бројни интерактивни садржаји учиниће ову изложбу додатно занимљивом.

Реализација изложбе је у сарадњи са Музејом Југославије. Студио за сценографију Skills Division је израдио моделе и макете на изложби. Изложбу су подржали Дунав осигурање и Атом партнер. Изложба ће бити отворена до краја јануара 2020.


С поштовањем,
Природњачки музеј

Позивница

Месечеве фазе

Помрачење месеца