Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
08/11/2018

Наталијина рамонда у част Примирја у Првом светском ратуДан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра. Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године.
У знак сећања на тријумфални пут српске војске од 1914. до 1918. по угледу на друге народе, на реверима наших суграђана ће се истицати значка са стилизованом ендемичном биљком нашег подручја - Наталијином рамондом на ленти Албанске споменице, која симболизује победу у Великом рату.
Након ослобођења јужних крајева Србије од Турске, дворски лекар краља Милана Обреновића, иначе, Панчићев ученик, др Сава Петровић, решио је да испита флору околине Ниша. На Високом камену (данас Радовански камен) изнад Јелашничке клисуре, открио је 1879. године биљку из рода Ramonda, и заједно са Панчићем, описао је као нову у својој књизи Флора околине Ниша, а у част краљице Наталије Обреновић (супруге краља Милана), назвао је Ramonda nathaliae Pančić et Petrović (1882).
Ramonda nathaliae (цвет феникс) је веома лепа биљка и прави је украс кречњачких стена, нарочито када цвета, у периоду од априла до јуна. Висока је свега око 10 cm.
Тамнозелени, дебели, елиптично јајасти листови образују скоро правилну розету која лежи на каменитој подлози. На врху стабљика налази се по неколико плавољубичастих цветова. Међутим, према овом опису се тешко може препознати и уочити у време сушних летњих месеци. У то време биљке су сасушене, смежуране и беживотно риђебраонкасте. Да би пребродила за њу неповољан период без довољно влаге, ова вишегодишња биљка је сачувала способност преласка у стање анабиозе, сто је иначе карактеристика биљака тропских сушних предела. Притајена и скоро осушена, са првом влагом поново оживљава.
Ramonda nathaliae је ендемит централног дела Балканског полуострва. Насељава Македонију (околина Вардара), северну Грчку (граничне области са Македонијом и Епир) а у Србији се јавља на Сувој планини, Јелашничкој и Сићевачкој клисури, као и на Шар планини.