Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

ZELENO I CRNO

Priča o čaju

Autori: Desa Đorđević-Milutinović, Olja Vasić i Balša Đurić

Ako ti je hladno, čaj će te ugrejati.
Ako ti je pretoplo, čaj će te rashladiti.
Ako si se rastužio, čaj će te razgaliti.
Ako si se uznemirio, čaj će te smiriti.


Ovim stihovima Vilijem Gladston, čuveni britanski političar, opisao je u XIX veku svoj omiljeni napitak kao univerzalno sredstvo protiv svake neprijatnosti i neudobnosti. Kineski filozof Tien Ji-Heng pak smatra da se čaj pije da bi se utišala buka Sveta, koja ometa misao. A po jednoj japanskoj poslovici, čovek koji ne pije čaj nije sposoban da razume ni istinu ni lepotu. U svakom slučaju, u pravu je Tom Stendidž koji u svojoj knjizi tvrdi da je čaj, pored vode, piva, vina, kafe i koka-kole, jedno od šest pića koja su presudno uticala na istoriju ljudske civilizacije.

Kažu da je prva šoljica čaja ispijena u Kini pre skoro 5000 godina, kada je jedan milostivi žbun podario jednom Caru svoje blago. Bili su to listovi jedne vrste kamelije, u nauci poznate kao Camellia sinensis, koji su i danas jedina osnovna sirovina za dobijanje svih čajeva, bez obzira na različite tipove ili komercijalna imena.

Iz svoje postojbine Kine čaj je krenuo u svetski pohod već u prvim vekovima nove ere. Postao je simbol društvenog i porodičnog okupljanja, ali i važan činilac poljoprivrede, trgovine i ekonomije mnogih zemalja. Sa oko 2,5 milijarde šoljica, koliko se u svetu svakodnevno popije, čaj je piće koje se posle vode najviše pije.

Na izložbi je prikazana jedna nova slika o čaju, kao i putevi koji su čaj iz njegove postojbine Kine odveli na sve strane sveta. Tu se nalaze i neki od najpoznatijih čajeva, kao i pribor, tradicionalni i savremeni, neophodan za pripremanje čaja.

Prirodnjačkom muzeju će biti zadovoljstvo da priču o čaju podeli sa Vama.

Svi čajevi prikazani na ovoj izložbi mogu se naći u maloj, delikatnoj i mirišljavoj prodavnici Small Tree (www.smalltree.rs).

Crni sa ružom

Earl Gray

Čaj od jasmina

Senča

Beli čaj

Paučung

Zmajeve perle

Meača