Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

Покровитељи јубилеја

ГЕНЕРАЛНИ ПОКРОВИТЕЉ ЈУБИЛЕЈА

Природњачки музеј навршава 125 година свог постојања. То није само навршених век и четврт, прости збир нагомиланих година. Протекло време је одраз континуитета и дуговременог значаја који ова институција има.
Данас у океану информација, догађаја и брзих промена није тешко превидети тај значај и вредности које су утемељене још у 19. веку. Препознају га само они који су свесни какво благо Природњачки музеј чува и непрестано увећава.
Они који знају да Природњачки музеј није само огледало природе, већ кључно место где се стичу наша знања о природи и о томе како је разумети и сачувати.
Природњачки музеј захваљује компанијама које препознају ове вредности и њихов значај за друштво. Јубилеје је најлепше прославити уз подршку пријатеља!

ПРИЈАТЕЉ ЈУБИЛЕЈА

ПРИЈАТЕЉ ЈУБИЛЕЈА

„Музеји за 10“ Тема манифестације гласи „Музеји као средишта културе: будућност традиције“

13. мај 2019.

Конференција за медије Народног музеја Краљево одржана је у овој установи, у понедељак, 13. маја 2019. у 12 сати. Дарко Гучанин, директор Народног музеја, објаснио је повод конференције, односно најавио почетак велике националне манифестације „Музеји за 10“, којом се обележава Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја и Национална недеља музеја и траје ове године од 13-19. маја. Ове године тема манифестације гласи „Музеји као средишта културе: будућност традиције“.Надица Лишанин, виши кустос и координатор манифестације, истакла је да су сви програми у духу овогодишње теме, будућност традиције, и да се то односи и на две изложбе отворене непосредно пред њен почетак: „Ципеле, традиција и мода“ Природњачког музеја у Београду, аутора Драгиње Маскарели као и изложбе „Јамал, јуче и данас“ из Јамало Ненецког аутономног округа Руске федерације, у Свечаној сали Скупштине града. Окосницу ове године чини изложба „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“ Природњачког музеја у Београду, аутора Александра Савић, чије је отварање 14. маја у 19 сати. С обзиром да је ауторка била спречена да дође, о изложби је говорио Мирослав Стојановић, музејски саветник Природњачког музеја у Београду.Наредног дана, 15. маја, биће организована радионица за младе „Сврати на кафу“ Јелене Марковић, историчара уметности.Тежиште програма је ове године на Европској ноћи музеја, у суботу, 18. маја од 18 – 00 сати, о чему је више говорила Татјана Михаиловић, музејски саветник и координатор манифестације. Назив овог програма је „Дођи у Музеј на кафу“ у којој поред Народног музеја Краљево учествују и два краљевачка кафеа „Кафетерија“ и „Coffee Pub“. О гостовању „Кафетерије“ у самој Галерији Народног музеја говорио је власник Радослав Плешинац. Публика ће имати прилике да проба кафу са плантажа из Етиопије, Бразила и Ел Салвадора. Тема о кафи је такође и повод да се током Европске ноћи музеја промовишу нови музејски сувенири, шоље за кафу са више мотива из музејских збирки, у дизајну Драгана Пешића.

Мирослав Joвановић,, музејски саветник Природњачког музеја у Београду, говорио је о изложби „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“, која чини окосницу манифестације „Музеји за 10“ у Народном музеју Краљево. — у месту Народни музеј Краљево.

Татјана Михаиловић, музејски саветник Народног музеја Краљево и координатор манифестације „Музеји за 10“, говорила је о програму Европске ноћи музеја под називом „Дођи у Музеј на кафу“. — са Татјана Михаиловић у месту Народни музеј Краљево.

На крају конференције за штампу поводом националне музејске манифестације „Музеји за 10“ представници медија су имали прилике да поставе питања присутнима. — у месту Народни музеј Краљево.

Oдржана је промоција монографије „Атлас миграторних птица и слепих мишева Србије“

У петак, 15. марта 2019. у 13 сати, одржана је промоција монографије „Атлас миграторних птица и слепих мишева Србије“ у Aмфитеатру Народне библиотеке Србије, у Београду. На промоцији су говорили: Марија Младеновић, шеф Одсека за заштиту и очување дивљих врста у Министарству заштите животне средине Републике Србије и национални координатор за Конвенцију о миграторним врстама (CMS); Соња Зимонић, посебна саветница у Министарству културе и информисања Републике Србије; др Далиборка Станковић, аутор и виши кустос и др Милан Пауновић, аутор; музејски саветник и директор Природњачког музеја. Модератор на промоцији је била Александра Савић, музејски саветник. „Атлас миграторних птица и слепих мишева Србије“ представља научно-стручно издање о поновним налазима и селидбеним путевима прстенованих птица и слепих мишева. Подаци су прикупљени су од 1908. до 2017. године и анализирани за 178 врста птица, односно 26 врста слепих мишева.

Природњачки музеј, призори, поводом 122. рођендана

ЈП „Београдска тврђава“ и Природњачки музеј позивају Вас на изложбу „Природњачки музеј, призори, поводом 122. рођендана“, која je отворена у петак, 22. децембра 2017. године на Савском шеталишту на Калемегдану.
На 30 принтова јавности je представљен Природњачки музеј и његова културна, научна и образовна улога, која траје пуних 122 године.
На отварању су говорили г-дин Петар Андријашевић, директор ЈП „Београдска тврђава“и др Милан Пауновић, музејски саветник, директор Природњачког музеја.


ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

21. Међународна ноћ слепих мишева , 16. септембар 2017.

Гостовање изложбе „Алергене биљке“ у Земуну, 18.септембар 2017.

Изложба „ЧОВЕК И ВИНО“ 19. септембра 2017.
Предавање „СТАРО И НЕСТАЛО ВОЋЕ СРБИЈЕ“ 19. септембар 2017.

Изложба "Петар Стевановић, Од стене до стене - портрет научника" 20. септембар 2017.
Разговор о Заштићеним стаблима Београда, 22. септембар 2017. у 13 часова
Изложба „АМБРОЗИЈА“ 22. септембра 2017. у 18 часова.

Позоришна представа Сачувајмо природу од нас самих-заштитимо дрвеће, 23.09.2017.године од 13.00 ч.

Два сата у природи: Топчидер и Кошутњак, 23. септембар 2017. године у 11ч.

Листић по листић - дрво

Изложба "Старо и нестало воће Србије" у Обреновцу, 29. септембар 2017.

21. Међународна ноћ слепих мишева

У суботу 16. септембар 2017. у 19 ч успешно је одржана 21. МЕЂУНАРОДНА НОЋ СЛЕПИХ МИШЕВА иза Галерије Природњачког музеја на Калемегдану.
Аутор програма је био др Милан Пауновић, директор Природњачког музеја и музејски саветник. Као и претходних година успешно је реализована традиционална манифестација посвећена слепим мишевима, њиховој биологији, екологији и заштити, као и суживоту са људима

др М. Пауновић директор музеја

Гостовање изложбе „Алергене биљке“ у Земуну

У оквиру манифестације „Дани европске баштине 2017“ изложвба Природњачког музеја „Алергене биљке“ аутора Марка Несторовића и Мирослава Јовановића, гостује у Галеријском простору Општине Земун улица Косовска 9.
Изложба је свечано отворена 18.09.2017. године у 18 часова. На отварању су говорили Директор Природњачког музеја Др Милан Пауновић, Председник скупштине градске општине Земун Ненад Вањевац, Др Драгана Тадић алерголог начелник у КБЦ Бежанијска Коса и Мирослав Јовановић аутор изложбе.
Изложба ће бити отворена за јавност до 02.10.2017. године сваког дана у времену од 11 - 19 часова.

Мирослав Јовановић

др М. Пауновић директор музеја

Изложба „ЧОВЕК И ВИНО“

Отварање 19. септембра 2017. у 13 h
Изложбена галерија Општине Врачар, Његошева 77
Аутори: др Деса Ђорђевић Милутиновић и др Александра Маран, музејске саветнице

На изложби ћете сазнати како је човек од дивље лозе „створио“ питому; које су основне разлике између белог, црног и розе вина; зашто је то необично „пиво са планина“ у Асирији постало статусни симбол, а у Античкој Грчкој филозофско пиће... Шта је то „ђаволско вино“ и како је угљен диоксид прославио покрајину Шампањ.

Предавање „СТАРО И НЕСТАЛО ВОЋЕ СРБИЈЕ“

19. септембар 2017. у 12 h
Центар за културу Барајево, Барајево
Предавач: Александра Савић, виши кустос

У оквиру манифестације Дани европске баштине, у Центру за културу Барајево одржано је предавање "Старо и нестало воће Србије", аутора Александре Савић, вишег кустоса. Након предавања многи мештани су учествовали у дискусији поводом тога да је Барајево изразито воћарски крај, и да су многе старе сорте воћа у њиховим воћњацима сачуване

А. Савић, виши кустос

Изложба "Петар Стевановић, Од стене до стене - портрет научника"

Изложба "Петар Стевановић, Од стене до стене - портрет научника" аутора др Александре Маран Стевановић, гостује у Центру културе Барајево у оквиру програма Дани европске баштине

Изложба „Амброзија“ у Обреновцу

Поводом дана европске културне баштине изложба Природњачког музеја из Београда „Амброзија“ аутора Марка Несторовића и Мирослава Јовановића гостује је у Галерији Библиотеке „Влада Аксентијевић“ у Обреновцу.
Изложба је свечано отворена 22.09.2017. године. На отварању изложбе говорили су Зоран Ћорломановић – члан извршног већа ГО Обреновац задужен за културу и аутори изложбе Марко Несторовић и Мурослав Јовановић.
Након отварања изложбе, у свечаној сали библиотеке, Др Марко Несторовић је одржао предавање о Амброзији.
Изложба „Амброзија“ ће бити доступна публици до 29.09.2017. године.

ДВА САТА У ПРИРОДИ: Топчидер и Кошутњак

Поводом манифестације „Дани европске баштине“, општина Савски венац и Природњачки музеј у суботу 23. септембра 2017. године, су организовали двочасовни излет на подручју Топчидера и Кошутњака. Дани европске баштине су ове године обележени темом „Наслеђе и природа - лепеза могућности“, те је и поменути излет конципиран тако да споји природно и културно наслеђе, и представи га као јединствену целину. Тура по наведеним деловима града започела је испред Музеја историје Југославије, а посећени су следећи локалитети: Машин мајдан, геолошки профил поред СЦ Раковица, споменик на месту убиства кнеза Михаила Обреновића и на крају немачко гробље из периода Првог светског рата. Обилазак ових природних и културних споменика пратило је и кратко предавање о геолошкој прошлости Београда, као и о споменицима културе у непосредној околини, и то све у намери да се поједини локалитети бар на кратко „отргну“ од заборава и поново промовишу као културни и туристички потенцијал наше престонице. Лепо и сунчано време, као и добро расположење присутних само су додатно допринели свеопштем утиску да овакве излете свакако треба организовати чешће, јер радозналих суграђана свих узраста има више него што мислимо...

Ранко Пејовић

Позоришна представа Сачувајмо природу од нас самих-заштитимо дрвеће, 23.09.2017.године од 13.00 ч.

У оквиру традиционалне манифестације Дани европске баштине, Природњачки музеј је разноврсним програмима дао свој допринос:у суботу 23.септембра, на сцени иза галерије Природњачког музеја на Калемегдану. Oдржана је едукативна позоришна представа у којој су учествовали неки од највернијих посетиоца музејских изложби и креативних радионица-ученици основних и средњих школа, као и предшколци. Циљ представе, под слоганом "Заштитимо дрвеће, јер оно штити нас", био је да се шира јавност упозна са значајем природног културног наслеђа, повезујући екологију и ботанику са музеологијом, историјом, етнологијом. Представа је била намењена свим узрастима, а у њој су глумом, плесом и музицирањем учествовали ученици ОШ Соња Маринковић, Омладински и дечији ансамбл КУД Бранко Радичевић из Земуна, плесни пар Сара и Драган Томашевић и други. Аутор cценарија и организатор приредбе је кустос едукатор Драгана Вучићевић, у сарадњи са педагогом школе Олгом Брдар и Весном Унгуровић из Удружења за помоћ деци "Дуга".

Изложба "Старо и нестало воће Србије" у Обреновцу

У библиотеци "Влада Аксентијевић" у Обреновцу, у оквиру манифестације Дани европске баштине, 29. септембра је отворена изложба "Старо и нестало воће Србије", као и истоимено предавање, аутора Александре Савић, вишег кустоса. Обреновачки крај је посебно значајан као воћарски крај, где су се још увек задржале бројне старе сорте воћа у баштама домаћина, међу којима су: крушка јерибасма, јагодарка, караманка, као и сорте јабука и шљива.

Седма Ноћ биологије у Новом Саду

У петак, 21. априла 2017. године учествовали смо у традиционалној манифестацији Ноћ биологије, која је седми пут одржана на Природно-математичком факултету у Новом Саду, у организацији Департмана за биологију и екологију. Циљ манифестације је промоција знања о биологији и екологији, посебно међу најмлађима, основцима и средњошколцима. Наше колеге: Соња, Александра, Драгослав и Мирослав приредили су штанд – Природњачки музеј у малом, и бројној публици представили занимљиве експонате из музеја и његове активности. Александра је најмлађима одржала и занимљиву презентацију: Зашто је нам је музеј важан? - са циљем мотивације доласка публике у музеје.

Тржница идеја

Природњачки музеј је учествовао и на Четвртом Школском сајму културе Тржница идеја, који се одвијао 31. марта 2017. године у Музеју Југославије. Кустоси Драгана Вучићевић и Драгослав Радосављевић су дежурали на штанду Музеја и представили едукативне програме и наступајуће изложбе заинтересованим просветним радницима, директорима, васпитачима, а све на радост многобројних најмлаћих посетилаца.


Драгослав и Драгана

Природњачки музеј у Београду Дани европске баштине 2016.

Тема: Културно наслеђе и заједнице - живети с наслеђем

ПРОГРАМ У ПДФ-У

"МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10"

Бизонаријум

Панчићев кабинет

Радионице

Шумови мора

Обележен је јубилеј - 120 година од оснивања

Природњачки музеј у Београду је 17. децембра 2015. у САНУ обележио значајан јубилеј - 120 годишњицу од оснивања.
Уз пригодан програм и емитовање филма о постојању и досадашњем раду музеја, на скупу су додељена признања и захвалнице заслужним појединцима и институцијама за успешну дугогодишњу сарадњу.
На скупу су говорили: академик Марко Анђелковић, секретар САНУ; академик Видојко Јовић, председник УО Природњачког музеја; Алксандра Фулгоси, помоћница министра културе и информисања РС и Славко Спасић, директор Природњачког музеја.
Скупу су присуствовале бројне колеге из музеја, научних институција, компанија са којима музеј годинама сарађује, представници медија, као и бројни пријатељи и поштоваоци.

С. Спасић, директор Природњачког музеја, отвара Скуп.

Академик Видојко Јовић, председник УО Природњачког музеја, истакао је значај музеја у области науке и културе.

А. Фулгоси, помоћница министра културе и информисања

Академик М. Анђелковић, секретар САНУ

Добитници Захвалнице, колеге из музеја Србије

Захвалница је уручена ПМФ у Нoвом Саду, Деп. за биологију и екологију.

ИСTOРИJAT ДУЖИ OД JEДНOГ ВEКA

120 гoдинa oд oснивaњa Прирoдњaчкoг музeja

Прирoдњaчки музej je jeдaн oд нajстaриjих музeja и jeдини музej тoг типa у Србиjи. Oснoвaн je пoд нaзивoм „Jeстaствeнички музej” aктoм Mинистрa прoсвeтe и црквeних дeлa Крaљeвинe Србиje 19. дeцeмбрa 1895.гoдинe.
ИСTOРИJAT ДУЖИ OД JEДНOГ ВEКA:
120 гoдинa oд oснивaњa Прирoдњaчкoг музeja
У Прирoдњaчкoм музejу дaнaс сe чувa 120 збирки сa прeкo 1.600.000 примeрaкa стeнa, минeрaлa, фoсилa, биљaкa, живoтињa, гљивa, лoвaчких трoфeja и лoвaчкoг oружja. Збиркe музeja прeдстaвљajу oгрoмну нaучну бaзу, a нeкe oд њих су тoликo кoмплeтнe дa прeдстaвљajу свe штo je нaђeнo из тe oблaсти у Србиjи. У oквиру збирки музeja нaлaзи сe нeкoликo стoтинa хoлoтипoвa и уникaтних примeрaкa минeрaлa, стeнa, бoтaничких и зooлoшких прeдмeтa, пo чeму je музej пoсeбнo знaчajaн. У збиркaмa сe чувajу и примeрци врстa биљaкa и живoтињa кoje сe вишe нe мoгу нaћи нa тeрeнимa Србиje jeр су ишчeзлe или мигрирaлe у другe прeдeлe.
Брojнe излoжбe музeja привлaчe вeлику пaжњу публикe у Бeoгрaду и ширoм Србиje: Динoсaуруси Aргeнтинe – џинoви Пaтaгoниje, Живoтињскo цaрствo, Oд сумрaкa дo свитaњa, Ajкулe и рaжe Jaдрaнскoг мoрa, Mинeрaли Tрпeчe, Aлeргeнe биљкe, Зeлeнo и црнo – причa o чajу, Чoкoлaдa, Стaрo и нeстaлo вoћe Србиje, Суживoт сa
звeримa, Дoдирнимo прирoду, Српскo jeзeрo, 6 нoгу, Meнтe eт мaллeo, Дрвo или живoт сaм, Из ризницe библиoтeкe Прирoдњaчкoг музeja, Путoвaњa Пaнчић, Крoз свeт инсeкaтa Србиje, Нeбeски лoвци, Динo пaрк, Дoбрoдoшли у мeзoзoик, Aрчибaлд Рajс – прирoдњaк и мнoгe другe.
У сaстaву музeja je Гaлeриja, кoja сe нaлaзи у склoпу Бeoгрaдскe тврђaвe Кaлeмeгдaн, у кojoj сe oдржaвajу излoжбe, прeзeнтaциje, скупoви и прoмoциje. Mузej зa дeцу бeoгрaдских вртићa и шкoлa, кao и шкoлa Србиje, oргaнизуje прeдaвaњa и крeaтивнe рaдиoницe, у oквиру кojих гoдишњe учeствуje прeкo 20 000 мaлишaнa.
Свeчaни скуп пoвoдoм 120. гoдинa oд oснивaњa Прирoдњaчкoг музeja у Бeoгрaду бићe oдржaн 17.дeцeмбрa 2015. у 12 чaсoвa у Свeчaнoj сaли Српскe aкaдeмиje нaукa и умeтнoсти, Кнeз Mихajлoвa 35 у Бeoгрaду.

"Тржница идеја" у организацији Музеја града Београда

У петак, 24. априла 2015. у Конаку књегиње Љубице одржана је манифестација "Тржница идеја" у организацији Музеја града Београда. Ова манифестација је намењена повезивању музеја и школа у циљу бољег умрежавања и сарадње ради реализације квалитетних музејских програма за ученике основних и средњих школа кроз едукативне радионице и друге интерактивне програме. Природњачки музеј је на Тржници идеја представио своје едукативне програме, публикације и занимљиве експонате, а било је организовано и такмичење у слагању слагалица "Упозњамо Панчићеве биљке". На сајму су учествовали: Драгана Вучићевић, Миодраг Јовановић, Соња Срејић и Ана Ковачевић.

Aна, Драгана и Соња

Активни учесници