Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

Шумови мора

Аутор: Биљана Митровић

Галерија Природњачког музеја, 17. март - 15. јул 2016.године.

Изложбом Шумови мора упознаћемо вас са мекушцима чија је грађа тела јасно дефинисана и разграничена од осталих животињских врста. Љуштура мекушаца се може састојати из два капка који обухватају меко тело с бокова-шкољке, из више плоча које штите само горњу страну тела –полиплакофоре,у виду цеви отворене на оба краја-скафоподе, или само на једном крају – пужеви.

Мекушци су добили име према латинској речи mollis што значи мекан, гибак и односи се на мекано тело које се налази унутар чврсте љуштуре. Познато је преко 130 000 рецентних и око 45 000 фосилних врста. Будући да су се појавили пре 480 милиона година свакако представљају најиздржљивију групу бескичмењака на планети.

Вековима смо сведоци нераскидиве везе између мекушаца и прачовека, која је еволуирала утицајем на културу, религију, уметност и друге видове живота. Најстарија збирка мекушаца пронађена је међу рушевинама Помпеје, а први докази о употреби за декорацију , накит и у религијске сврхе потичу из Минојске и Египатске цивилизације.

Било да су пужеви, шкољке, денталијум, хитони или главоношци свих 215 врста који су изложени, носи појединачну својственост у грађи, облику, боји, сјају, инспирацији, и другим видовима визуелног доживљаја. Поједине врсте су именоване у народу па их чешће називамо именима као на пример: петрово уво, индијска лаћица, морска вила, венерин чешаљ, морско копито, горко-слатки бадеми, периске, бисерне шкољке, прилепци, дагње, каурија, турбан пуж, Јакобова капица и др.


Изложеним експонатима из Индо-Пацифика, Атлантског океана, Средоземног мора, и других делова света, откривамо прелепи и непознати свет мекушаца међу којима се поједини примерци чувају само у музејима, научним институцијама или приватним колекцијама.

У току изложбе организоване су и едукативне радионице,  детаљније о њима можете погледати овде

Horna - Cassis cornuta

Jakobova kapica - Pecten jacobeus

Petrovo uvo - Haliotis fulgens

Plemenita periska - Pinna nobilis

Morsko kopito- Spondylus gaederopus

Bacvas-Tonna galea

Puz skorpion- Lambis scorpius

Venerin cesalj Murex pecten