Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA

РАДИОНИЦА

"ЗАГОНЕТНЕ СЕОБЕ"

Сунчан, леп, ведар суботњи дан 03.10.2020., инспирисао је учеснике да, након проласка кроз изложбу "Зов даљине" уз причу кустоса Драгане Вучићевић о миграторним врстама животиња, остваре радионицу, уживајући у јесењим бојама дрвећа, које су допуниле маштовите дечије цртеже.

Која је ово буба?

Традиционална сарадна два музеја се наставља: Која је ово буба?Вишегодишња успешна сарадња Природњачког и Народног музеја наставља се и даље, кроз нов циклус едукативних радионица за децу, које ће се наизменично реализовати у просторијама Народног музеја и Галерије на Калемегдану.Прва радионица у циклусу одржана је у суботу, 22.фебруара. Кустос Природњачког музеја Драгана Вучићевић одржала је у Народном музеју сажето предавање о инсектима и екологији, а заједно са колегиницом из Народног музеја мр Иваном Јанковић, музејским саветником, учествовала је у едукативној радионици за децу млађег школског узраста, на којима су деца од папирне смесе, картона и балона започела прављење занимљивих пињата-лутки, тј.моделе животиња, инсеката.

Конференција музејских педагога у Нишу

У организацији Народног музеја Ниш и Секције музејских педагога МДС у Културном центру у Нишу, 16. и 17. децембра 2019. године одржана је Друга конференција Секције музејских педагога Музејског друштва Србије са међународним учешћем. Тема скупа била је „Музејски програми за децу: учење и/или забава“. Рад под насловом "Позоришна представа након посете музеју - студије случаја" изложила је кустос едукатор Природњачког музеја, Драгана Вучићевић. Покровитељ конференције било је Министарство културе и информисања. Републике Србије а организатори, уз Народни музеј Ниш и Музејско друштво Србије, био је и Центар за музеологију и херитологију Филозофског факултета у Београду. Конференцију су отворили директор нишког Музеја, Ненад Спасић; члан ИО МДС, Марина Влаисављевић и председник Секције музејских педагога МДС, Драган Киурски. Више десетина учесника из Србије, Хрватске и Словеније изнело је своја искуства у музејској едукацији, примере позитивне праксе, али и проблеме са којима се едукатори суочавају током реализације пројеката и програма

МУЗЕЈ У ГОСТИМА У ЗАБРАНУ КОД ОБРЕНОВЦА

У петак 29.11.2019.године, претпоследњег дана новембра, у оквиру традиционалног програма Групе за едукацију Природњачког музеја под називом МУЗЕЈ У ГОСТИМА КОД ВАС, кустос Драгана Вучићевић, на позив руководиоца пројекта "Шума емоција" и председника удружења „ Лого Педагогика“ мр Исидоре Радоњић, узела учешће у специјалним радионицама и квизу и том приликом одржала више кратких предавања о сурлашима и мамутима. Тема радионица је и била инспирисана прошлогодишњом посетом деце нашем Музеју и изложби Сурлаши.
Други део предавања уз приказ зуба мамута (који је за децу одвојила Сања Алабурић, виши кустос Музеја) одржала је др Соња Николић, виши научни сарадник Биолошког факултета у Београду и члан пројектног тима. Око 40 учесника из мешовитих група типичне деце из ОШ „Јефимија“ као и деце са сметњама у развоју су, уз забаву и дружење, проналазили загонетне тачке у шуми, слушали предавања и учествовали у квизу. У радионицама су учествовали и Катарина Стефановић, спец.педагог из Прихватилишта за децу Београда, Мирјана Ракић, директор ОШ Љубомир Аћомовић из Обреновца, Данијела Јовановић, радни терапеут Дневног боравка за децу и омладину ометену у развоју, као и дефектолози Драгана Митровић, Жељка Ристић и други. "Шума емоција" је пројекат који финансира Градска управа Града Београда - Секретаријат за социјалну заштиту а имплементира удружење " Лого Педагогика" из Београда. Пројекат је намењен деци и младима из осетљивих група и њиховим вршњацима, и има за циљ побољшање квалитета живота осетљивих група грађана, учествовањем у посебно осмишљеним радионицама у природи и јачање капацитета професионалаца који раде или ће радити са осетљивим групама грађана

ВЕСЕЛА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ ЦИКЛУСА - МЕСЕЦ ОД ПАПИРА

Провести недељу 24. новембра 2019. године, у Галерији уз учење, креативност и забаву, био је избор за 27. деце и десетак родитеља. Учесници радионице су показали креативност у прављењу играчака, које дочаравају музејске предмете са актуелне изложбе. Радионицу су реализовали кустоси Сања Алабурић, Ивана Јелић и Драгана Вучићевић.

МЕСЕЦ КАО ВЕЧИТА ИНСПИРАЦИЈА

У оквиру традиционалне манифестације Дани европске баштине, кустос Драгана Вучићевић из Природњачког музеја је у Галерији на Калемегдану, у сарадњи са колегиницом из Народног музеја, мр Иваном Јанковић, музејским саветником, уприличила је у четвртак, 19.септембра у касним поподневним и вечерњим сатима радионицу под називом "Месец као вечита инспирација".
Радионица је била у складу са овогодишњом темом темом Култура и забава, са посебним освртом на научна истраживања. Учесници радионице, деца од 10 до 14 година, заједно са 13 деце ученика шестог разреда из ОШ Светислав Голубовић Митраљета, глумили су у малој представи Спуштање на Месец, у складу са делом изложбе који је посвећен мисији АПОЛО 11 . Сценарио су на лицу места смислили неколицина учесника, након краћег предавања кустоса Драгане Вучићевић и разгледања експоната .
Историчар уметности мр Ивана Јанковић имала је занимљиво предавање о сликама инспирисаним Месецом, различитим фазама ноћи и свитањем, неисцрпном темом за сликаре. То је додатно инпирисало младе таленте да у различитим техникама дају свој одговор на теме, које су осим научника, инспирисале и Ђуру Јакшића, Винсента ван Гога, Хијеронимуса Боша и друге.
Посебан део чинила је дискусија о Месецу као инспирацији за филмске ствараоце (филм Пут на Месец из 1902.године) и музичаре. Присећали смо се где се све Месец помиње у хитовима Бијелог дугмета, Ђорђа Балашевића, али и у народном стваралаштву (Море, изгрејала сјајна месечина и Бледи Месец загрлио звезду Даницу) Месец је поменут и као мотив у епским и лирским народним песмама. Омаж Месецу у рок, поп и џез музици заокружили су закључком да су међу најлепшим композицијама свих времена Бетовенова Месечева соната и оперска арија из Дворжакове опере Русалка.
Посебан осврт на стене које постоје на Месецу и нашој планети, дејство месечине на узгајање поврћа, цикличне активности неких животиња током одрећених фаза Месеца обогатили су ово незаборавно вече. Сваки поједини учасник је, у опуштеној и срдачној атмосфери, дао свој лични печат тумачењу изложбе.

Галерију и новоотворену изложбу "Пут на Месец", аутора вишег кустоса Милоша Јовића, 02.08.2019. године, посетили су ученици нижих разреда основних школа из продуженог боравка ОНИЦА. Кустос Драгана Вучићевић им је испричала понешто о подацима везаним за нашу планету и њен сателит, о томе како научници објашњавају занимљиве појаве у природи, као што су плима и осека.

Разговор се наставио о делимичном и потпуном помрачењу Месеца, минералима,биолошким циклусима, о томе како фазе Месеца делују на јазавца или жабу и њихове ловачке активности.

Посебно задовољство за ученике представљали су велика макета Месеца у средини Галерије и прикази плаже, пустиње и коралног гребена са живим светом који ту обитава.

МУЗЕЈ У ГОСТИМА на бијеналу БУДИ у Панчеву

Природњачки музеј је ове године први пут учествовао у еколошки промотивној манифестацији ПОВРАТАК ПРИРОДИ.

Догађај је организовао Завод за јавно здравље Панчево, заједно са Културним центрум Панчева и Фото савезом Србије, као један од програмских садржаја у оквиру традиционалне манифестације Међународног дечијег бијенала уметничког дечијег израза БУДИ. Међународни бијенале уметничког дечијег израза – БУДИ покренут је 2006. године и представља јединствену манифестацију у Србији и свету.

Манифестацију БУДИ традиционално отварају градоначелник Града Панчева и амбасадор земље госта - домаћина. Ове године је то био ИзраелПриродњачки музеј је петог јуна учествовао са едукативним програмом под назив Паукови и још понешто, који сачињавају две радионице намењене ученицима нижих разреда основних школа , као и наградни мини квиз.

Учесницима се награде додељују током отварања девете изложбе фотографија “Објективом кроз свет око нас” у фоајеу Културног центра Панчево. За то време представљена су популарна издања Природнњачког музеја, попут књиге „Како је Земља оживела“, затим приручника о слепим мишевима „Летеће ноћобдије“ или каталога изложби „ Пази, отровно“, „Кроз свет инсеката Србије“ и сл.На радионици су деца имала прилике да се упознају и са женком паука терестријалне врсте Chilobrachys fimbriatus. Паук је одмах освојио симпатије деце, а како потиче из Индије, деца су овој шармантној дами са осам ногу одмах наденула име - Индријана.

Радионицу су реализовале кустоси Природњачког музеја Сања Алабурић и Драгана Вучићевић.

У име Завода за јавно здравље Панчево, поводом Светског дана заштите животне средине, госпођа Мирјана Остојин, спец. санитарне хемије Завода за јавно здравље Панчево, уручила је Захвалницу Природњачком музеју за учешће у Манифестацији ПОВРАТАК ПРИРОДИ..

"У свету бубица и цветића"

Током манифестације МУЗЕЈИ ЗА 10 у касним поподневним сатима у четвртак 16. маја 2019. године, одржана је радионица под називом У свету бубица и цветића.
Деца су имала задатак да пронађу везу између експоната на изложби "Пази, отровно" у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану, и репродукција слика на којима су приказани детаљи из природе, а да то све прикажу и својим радовима у пластелину или цртежима.
Задатак су веома успешно обавили.
Радионица је део новог цилкуса успешне вишегодишње сарадње Природњачког и Народног музеја.Реализовале су је кустоси мр Ивана Јанковић (Народни музеј), музејски саветник и Драгана Вучићевић (Природњачки музеј).

"Печурке и још понешто"

Леп и сунчан дан у недељу 24. марта 2019. године, довео је 16 малишана у Галерију на Калемегдану. Кроз игру и забаву научили су како изгледају неке отровне врсте гљива, правили су моделе од картона, колаж-папира, стиропора, као и амбалаже која се налази у сваком домаћинству.Након обиласка изложбе, уз помоћ кустоскиња Сање Алабурић и Драгане Вучићевић, деца су показала да су запамтила неке опасних врсте гљива, а навела су и називе неких других гљива које се користе у исхрани. Поменули су примену у медицини (пеницилин), секли су материјал како би добили праве мухаре и бојили фломастерима шешириће зелених пупавки. Једино питање на које нисмо успели да добијемо одговор, било је то зашто су неке гљиве отровне за човека, а нису за неке животињице које се њима хране. Дружење се завршило живописним цртежима које су понели са собом.

МУЗЕЈ У ГОСТИМА КОД ВАС: Дом пензионера Бежанијска Коса

Традиционална акција МУЗЕЈ У ГОСТИМА КОД ВАС Групе за едукацију Природњачког музеја се наставља. Четири године након првог одласка у Дом геронтолошког центра Београд "Бежанијска коса", када је одржана прва презентација Природњачког музеја у свечаној сали ове установе, са радионицама и квизовима, кустос едукатор Драгана Вучићевић је поново наишла на топао пријем корисника ове установе. Иако се истовремено у другом делу зграде одржавао популарни хумористички програм, заинтерсовани корисници су дошли на презентацију Природњачког музеја са посебним освртом на актуелну изложбу ПАЗИ, ОТРОВНО и износили своја искуства о музеју и темама које се односе на изложбу, али и Природњачки музеј уопште. Постављали су питања о отровним змијама и лептирима, показивали интересовање за геолошке и друге збирке.

ВАНРЕДНА РАДИОНИЦА 21.ЈУЛА У ГАЛЕРИЈИ

Четврти део радионице циклуса ЗУБИЋИ И КЉОВЕ одржаће се у суботу, 21.јула 2018. године у 13.00 у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану. На овој радионици говориће се мало више о рецентним сурлашима, о зубима код биљоједа, а учесници ће се опробати и у цртању.Број места је ограничен на 15 учесника.Заинтересовани треба да се пријаве кустосу Драгани Вучићевић путем мејла draganav@nhmbeo.rs (до попуне места, а најкасније до четвртка, 19.јула).

МУЗЕЈИ ЗА 10: СВИ СМО МИ ТАЛЕНТИ -МИНИ ТРИБИНА И РАДИОНИЦА

У суботу, 19.маја 2018. године, на платоу код бочног улаза у Галерију, одржана је радионица у форми интерактивног програма-трибине, под насловом Сви смо ми таленти. У реализацију су учествовала деца, посетиоци Музеја и учесници креативних радионица, као и публика. Модератори овог интерактивног програма биле су мр Ивана Јанковић, музејски саветник из Народног музеја и кустос Драгана Вучићевић из Природњачког музеја. Након уводног дела, у коме је кустос едукатор Драгана Вучићевић представила учеснике, ученик Душан Кртолица, аутор Енциклопедије праисторијских животиња је показао публици своје цртеже, али и одржао кратко предавање о сурлашима. Ученице Павлина Руменић и Лена Јовановић су присутнима показале своје фантастичне цртеже и објасниле како је откривен њихов таленат, али и колико је битно да се буде истрајан и да се вежба оно што се воли. Ученица Лана Павловић прочитала је песму која је настала на једној од ранијих радионица Природњачког музеја. Мр Ивана Јанковић из Народног музеја, одржала је кратко и веома надахнуто предавање и показала невероватно успешне дечје цртеже, а говорила је и о успешној вишегодишњој сарадњи са Природњачким музејем и циклусу радионица које спајају природу и уметност. Посебну атмосферу целом програму дали су ученици ОШ Соња Маринковић из Земуна, који су свој драмски таленат ставили у службу едукације вршњака. Млади Вукашин Кончаревић глумио је Јосифа Панчића, шармантни Борис Марко Рељић рецитовао је цитат о Пери Павловићу, првом управнику Природњачког музеја, а Лана Бабић и Михаило Лазић на духовит начин су приказали како посета музеју може да буде занимљив и поучан излазак. У програму је равноправно учествовала и публика, постављајући питања иизносећи своја искуства.

Позориште сенки: Бајка о Сурлашу и Птичици

У оквиру традиционалне срадње кустоса Драгане Вучићевић из Природњачког и музејског саветника Иване Јанковић из Народног музеја, у суботу 21.априла успешно je одржана још једна радионица из циклуса "Животиње у природи и на сликама: Позориште сенки. “ Након што је мр Ивана Јанковић показала репродукције слика и фотографије скулптура на којима су приказане разне животиње (па и слонови), Драгана Вучићевић је малишане провела кроз изложбу сурлаша, а затим су добили задатак да осмисле сценарио за мини представу у Позоришту сенки, као и да нацртају и направе реквизите та исту. На крају су учествовали на квизу и задивљујуће успешно одговорили на питања из области екологије, опште културе, зоологије, историје уметности...

Рођендани у Галерији

На захтев великог броја родитеља, настављамо са праксом прославе рођендана уз едукативне радионице и стручна вођења, у терминима када нема заказаних групних посета. Верни посетиоци наших изложби, Никола Нишчевић и Александар Јанчић са својим другарима прославили су десети, односно осми рођендан у Галерији на Калемегдану. Након што су их кустоси Сања Алабурић ( један од аутора актуелне изложбе) и Драгана Вучићевић провели кроз поставку, гости и слављеници су се опробали у прављењу различитих маски сурлаша, магнета за фрижидер, као и у квизу. Сања Алабурић је слављеницима уручила и поклоне Музеја.

ЖИВОТИЊЕ У ПРИРОДИ И НА СЛИКАМА-ПОЗОРИШТЕ СЕНКИ

Традиционална сарадња Природњачког и Народног музеја наставља се и у овој години. У суботу 10. марта, са почетком у 13.00 у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану, биће одржана радионица за децу од 7 до 14 година, под називом ”Животиње у природи и на сликама”.

Пријављени ће моћи да се ближе упознају са животињама приказаним на сликама домаћих и страних уметника које чине поставку Народног музеја, као и са сурлашима и савременицима сурлаша са изложбе Природњачког музеја. Учесници ће моћи да се опробају у прављену реквизита за мини представу луткарског позоришта, чији ће сценарио, уз помоћ кустоса Природњачког музеја Драгане Вучићевић и вишег кустоса Народног музеја мр Иване Јанковић, сами осмислити током радионице.

На крају радионице ће сви стварати контуре поменутих животиња у Позоришту сенки. Радионица је промотивна и бесплатна. Број места је ограничен. Заинтересовани се могу пријавити путем мејла на адресу draganav@nhmbeo.rs

„ Направи слона“

У суботу 17. марта у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану одржана је креативна радионица „ Направи слона“. Деца су уживала у предавању колегинице Сање, као и у прављењу беџева, држача за оловке и слика слонова направљених од разнобојних срца.
Радионицу реализовле Соња Срејић и Сања Алабурић

ЗУБИЋИ И КЉОВЕ 2

Радионица у суботу, 10.фебруара, "Зубићи и кљове" била је повод да деца од 7 до 12 година прикажу своје таленте, као и знање које су стекли након што су са Драганом Вучићевић, кустосом едукатором, обишли изложбу посвећену сурлашима Балкана. Дечији радови - прелепи цртежи мамута и гомфотеријума дивно су се уклопили у амбијент. Научили су све о Кики и Вики. Hакон читања приче о платибелодонима, као и бајке Школа за сурлаше, од пластелина су извајали зубиће и кљову платибелодона и динотеријума за главне јунакиње ових прича, а за домаћи им је остало да ове приче и доврше. Знање о сурлашима помогло им је да све задатке на радним листићима реше у рекордном року.

РОЂЕНДАН У ГАЛЕРИЈИ НА КАЛЕМЕГДАНУ

Недеља, 28.јануара, била је диван дан за седмогодишњу Ксенију Веселиновић, која је са другарима у галерији Природњачког музеја на Калемегдану прославила рођендан. На цртежима су приказали распеване сурлаше, на којима се јасно разликује динотеријум који бере влат траве од модерног слона који се комфорно тушира сурлом. Приказани су и мамути Кика и Вика, а поред других поклона, Ксенију је обрадовао и дар Природњачког музеја-каталог Сурлаши- дивови из наше геолошке прошлости.

Први посетиоци Галерије у 2018. години су Јован и Биљана Владулов. На изложбу "Сурлаши", довели су их бака и дека Радмила и Славољуб Анђелковић 2. јануара. 2018. Уживали су у изложби а поклоњен им је каталог "Сурлаши, дивови из наше геолошке прошлости".

РАДИОНИЦА ЗУБИЋИ И КЉОВЕ

за посетиоце од 7 до 14 година

У суботу 23.12.2017. учесници радионице имали су задатак да реше питања на радним листићима, заврше бајку о платибелодону, нацртају праисторијске сурлаше и поправе зуб сурлашима који имају каријес. Основци узраста од 6 и по до 14 година, уз помоћ кустоса Драгане Вучићевић и студената волонтера Тамаре и Алексе, фантастично су урадили све задатке. А у Новој години, очекују нас и нове радионице.

Ученици трећег и четвртог разреда ОШ "Стеван Сремац" из Добановаца, у четвртак 29.11.2017. године посетили су изложбу "Сурлаши - дивови из наше геолошке прошлости". Стручно вођење кроз изложбу обавила је Сања Алабурић коаутор изложбе.

Ученици ОШ Јелена Ћетковић посетили су 28.11.2017. године, изложбу Сурлаши - дивови из наше геолошке прошлости. Кроз причу кустоса Драгане Вучићевић упознали су се са разликама зуба тетралофодона и динотеријума, као и са неким елементима историјске геологије. Посебну пажњу привукле су реплике Кике и Вике

Упознавање са СУРЛАШИМА БАЛКАНА

Одмах по отварању Изложбе Сурлаши - дивови иу наше геолошке прошлости, прослављен је и први рођендан. У суботу, 25.11. 2017.године,  Кика и Вика дочекале су слављеницу Милицу Видојковић и њене другаре из ПУ "Плави чуперак". Милица је славила 6. рођендан а изложбе Природњачког музеја редовно обилази. Одмах смо добили и "дечји" назив изложбе: "Слонаши". Кустоскиња и једна од аутора изложбе Сања Алабурић испричала је занимљиве приче о сурлашима а онда је уследила весела, рођенданска радионица. Слављеница и гости били су презадовљни. Пуно су научили, пуно се смејали, певали, правили маске....и рекли да је рођендан био диван.

Музеј у гостима вртићу

У оквиру традиционалне акције Одељења за едукацију и комуникацију Природњачког музеја под називом Музеј у гостима код вас, кустос Драгана Вучићевић је у среду,15.новембра посетила новобеоградски вртић Тесла-наука за живот.

Након представљања музеја, малишани су имали прилику да додирну поједине музејске предмете, минерале и фосиле, али и да покажу неке мотиве животиња и биљака које проучава Музеј на својој одећи, а затим су на радионици правили маске животиња.

МЕЂУМУЗЕЈСКА САРАДЊА ПРИРОДЊАЧКОГ МУЗЕЈА СА НАРОДНИМ И ПЕДАГОШКИМ МУЗЕЈЕМ

У суботу 4.новембра тачно у подне у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану почела је прва у циклусу радионица Музеји ДВА У ЈЕДАН,у сарадњи два музеја, Природњачког и Педагошког.

Тема прве радионице била је Астрономија за децу. Након обиласка изложбе Метеорити гласници свемира, деца су у Галерији имала задатак да на легендама изложбе, нађу појмове који почињу на задата слова азбуке, а затим да научена знања примене на радним листићима.


Лаганом шетњом малишани су потом, по ведром и топлом времену, од Калемегдана дошли до Педагошког музеја, где су на сталној поставци имали прилику да се упознају са старинским методама наставе географије и биологије. Затим су цртали и решавали слагалице и задатке из области астрономије у скамијама из прошлог века.

Радионицу су водили кустоси Драгана Вучићевић из Природњачког и др Александра Миловановић из Педагошког музеја.

Интересовање за циклус радионица под називом МАТЕМАТИКА СВУДА ОКО НАС у сарадњи Природњачког и Народног музеја и даље не престаје.
У недељу 5.новембра, тридесетак малишана су учествовала у Квизу знања које су заједнички припремиле кустоскиње ова два музеја, Драгана Вучићевић из Природњачког и мр Ивана Јанковић из Народног.

Фасцинирани метеоритима, али и геометријским облицима у природи, учесници су покушали да их стилизују, стварајући невероватне форме у пластелину, које су причале неке своје приче... Пад комете који је уплашио дремљивог диносауруса, али и шаргарепа и корнет сладоледа представљени купом од пластелина, као и мобилни телефон-квадар, имали су своје место у овој маштовитој поставци.

МАТЕМАТИКА И МЕТЕОРИТИ СВУДА ОКО НАС

У недељу 18. јуна 2017. године, 27 ученика нижих разреда основне школе, учесника радионице Математика свуда око нас, којима су се придружили и неколико родитеља, решавали су бројне математичке проблеме, а све су то зачинили цртежима
природе и метеорита.


Природњачка бајка на отвореном

Последњи дан Манифестације Музеји Србије десет дана од 10 до 10 обележен је мултимедијалним перформансом ПРИРОДЊАЧКА БАЈКА на простору иза Галерије Природњачког музеја на Калемегдану.

Истовремено са ликовном и радионицом аикидо технике, одржавала се позоришна представа, настала из едукативних радионица током претходне изложбе. Уз звуке валцера фантастично нам је дочаран крај 19. века, зашта се побринуо млади плесни пар и хор са талентованим солистима.

Костимирани ученици ОШ Соња Маринковић, глумили су седобраде научнике заслужне за оснивање Музеја 1895. године, на текст кустоса Драгане Вучићевић. Стечено знање током разгледања изложби и стручног вођења ученици школе Бранко Пешић су преточили у оригиналне стихове песме „Кафа и метеорити“ коју су тинејџери темпераментно извели уз реп музику.

За занимљивости из света биологије, побринуле су се ученице ОШ Вељко Рамадановић и Соња Маринковић. Посебан део посвећен је борби против дискриминације по било ком основу. Наступио је хор уз песму „Немој да се ругаш“, изведену уз музику, и на знаковном језику, а млади витез је мачем и штитом на коме је лого Природњачког музеја одбранио колегиницу-генијалног ђака генерације, од насиља завидљивих вршњака.

Ређали су стихови и уз звуке флауте. На крају, након кола које су извели ученици Средње занатске школе, на сцену су уз својеврсни дефиле, изашли учесници ликовних радионица и приказали управо настале радове. На крају су сви погледали изложбу Метеорити-гласници свемира.

НАУЧНИЦИ И ОТКРИЋА у Галерији Природњачког музеја

Сарадња са Народним музејем успешно се наставља и у овој години. Овог пута тридесет малишана (и још толико њихових родитеља) учествовало је на првој радионици у недељу, 14.маја, у оквиру циклуса НАУЧНИЦИ И ОТКРИЋА које су водиле Драгана Вучићевић (Природњачки музеј) и Ивана Јанковић (Народни музеј).
Након проласка кроз изложбу „Метеорити-гласници свемира“, деца су се упознала на нов начин са пределима која су на својим платнима приказивали наши сликари, а који су познати и по метеоритима (Сокобања нпр.). Након тога, од пластелина су успешно вајали кратере метеорита из разних делова света. Следећи пут ће се ближе упознати са научницима, а показаће и своје знање из математике.

Научници и открића

Метеорит

Пут кафе

Различити таленти су се показали на радионици Пут кафе у суботу, 18.марта. Једна екипа кје журно дизајнирала шољице кафе, друга екипа је лепила колаже и исечке из новина, како би направили свценографију за две мини позоришне представе, док су млади глумци учили текст који су њихови другари, сценаристи, журно писали. На крају је, као увод у преформанс, настала ова дивна песма.


Кафа


Ујутро је свако пије,
без ње јутро добро није.
Дошла нам је из Етиопије,
сад је свако пије.
Можда нека лоша дејства има,
али свиђа се свима.
За децу има штетно дејство,
у дечјем организму јој није место.

На свету је пије доста људи,
многи због ње постану луди.
Пије се слађа, а може и горка,
али најбољу кува баба Зорка.

Кафа се она зове,
по продавници је сви лове.
Њу је ловила и цибетка,
када човек кафу не воли, то је ствар ретка.

Лана Павловић, 5-3 ОШ "Соња Маринковић" Земун

ОШ Стари град у посети изложби

Ученици шестог и седмог разреда О.Ш. Стари град, у суботу су посетили изложбу „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“ и пажљиво саслушали предавање кустоса едукатора Драгане Вучићевић.
Прича о кафи није само прича о тамном напитку и његовим штетним и корисним ефектима на здравље човека, већ, пре свега, комплексна прича о историји света, трговини, кријумчарењу, робовласништву, дизању револуција и првим биоскопским пројекцијама у Београду.
У средишту пажње је украсна биљка која се може гајити у саксијама, карактеристичан црвени плод и прелепи цвет, али ту су и романтичне приче о љубавима, компоновању кантата и писању ремек-дела класичне књижевности...

Субoтa, 28. jaнуaр 2017. године, биo je дaн кaдa je у Гaлeриjи прoслaвљeн рoђeндaн Aнтoниja Mинићa. Aнтoниje je сa друштвoм слaвиo jeдaнaeсти рoђeндaн. Учeник je OШ "Свeтoзaр Mилeтић". Зaбaвa je дугo трajaлa a oсим прeдaвaњa, Aнтoниjeви гoсти уживaли су и у нeкoликo рaдиoницa и тaкмичили сe и у знaњу и у крeaтивнoсти. Билa je oвo вeсeлa зaвршницa излoжбe "Рoгoви - бoрбeнo знaмeњe сисaрa".

Децембарска радионице за децу Носорог и његови другари папкари

У суботу 24. децембра одржана је последња радионица Носорог и његови другари папкари у овој години.
Најмлађи учесници су постављали сличице јака, дивокозе, еланд антилопе и пуду јелена на њихова станишта, а затим цртала сисаре са роговима.
Ова промотивна радионица ће се, независно, одржати у још једном термину,
у пролећним месецима, и биће благовремено најављена на сајту Музеја.

Рођенданска торта као музејски експонат

Још један рођендан прослављен је у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану. У суботу 17. децембра 2016. године, Роберт Мрђа, ученик ОШ "Михаило Петровић Алас", прославио је са друштвом осми рођендан, на изложби "Рогови - борбено знамење сисара". Пошто су из предавања и забавног квиза кустоса Драгане Вучићевић научили све о "рогатим сисарима", уживали су у невероватној и оригиналној торти!

Посета из Ваљева

Ведар и сунчан, мада прохладан, децембарски дан инспирисао је преко сто малишана из ОШ Нада Пурић из Ваљева да посете Београд и Галерију Природњачког музеја на Калемегдану. Након што им је кустос Драгана Вучићевић одржала предавање, и показала изложбу на којој су приказани сисари који имају рогове, малишани су , по групама, улазили и у Зелени салон, користећи прилику да додирну експонате, а када су се добро угрејали, сели су и прелиставали књиге. На крају , гледајући стари лустер са абажуром од јеленских рогова, научили су нас да се тај експонат назива“сијалице са роговима“


Кад би јелен им’о крила

Кад би јелен имо крила, то би брза птица била“, ове стихове написао је својевремено наш велики песник Јован Јовановић Змај, а деца из вртића Чика Јова Змај имала су прилику данас 06. децембра 2016. године да се мало ближе упознају не само са јеленима, већ и са шупљорозима и носорозима. Прилика да, без икакве опасности, можете додирнути рогове јелена лопатара, муфлона и лоса не дешава се често, а ови малишани су је данас радосно искористили .

Музеј у гостима код Вас

У среду, 23.новембра 2016. кустос Драгана Вучићевић је у оквиру пројекта "Музеј у гостима код Вас", гостовала у геронтолошком центру - Дому за пензионере "Бежанијска коса". Након презентације у свечаној сали на којој су представљени историјат, збирке, радионице и изложбе Музеја, корисници су имали прилике да се упознају са неким експонатима из збирки Музеја, и да разговарају са кустосом на тему геологије и екологије. На крају су за задовољством учествовали у Квизу опште културе и информисаности.

Квиз у Галерији

Субота, 12. новембар 2016. године.

Наша драга пријатељица Сара Стефановић много воли научна истраживања и Природњачки музеј. После шестог, одлучила је да и свој осми рођендан, већ по традицији прослави радно у нашој Галерији, проучавајући животиње на актуелној изложби Рогови-борбено знамење сисара.
Седамнаесторо деце, Сариних другара и још неколико родитеља, пажљиво су саслушали причу кустоса Драгане Вучићевић, а затим, у озбиљној научној атмосфери, тачно одговарали на питања из билогије, екологије, па чак и математике током квиза.
Сара је изразила жељу да учествује и на радионици "Носорог и његови другари папкари", у суботу 19. новембра.


Интердисциплинарна радионица за најмлађе у Галерији Природњачког музеја

Субота, 08.10.2016.

Сарадња два различита београдска музеја може бити лепа прилика да се осветли наше културно наслеђе са пуно различитих, понекад и неочекиваних аспеката.

Прва радионица у цикусу под називом Моја Србија-кроз пределе и живи свет, спојила је сликарство, пејсаже, уметност, историју и животиње са роговима, на задовољство 26 деце, учесника радионица.

Кустоскиње, Ивана Јанковић из Народног музеја и Драгана Вучићевић из Природњачког, имале су задатак да, заједно са малишанима, пронађу нит која спаја зоологију, сликарство, екологију, географију и музеологију. А након успешног савладавања једне друштвене игре са мапама, деца су се посветила креативном раду – њихови цртежи јелена, жирафа, носорога су заиста импресивн

Дани Европске баштине

У петак 30. септембра 2016. године, Панчићев кабинет је био пун деце! Малишани из вртића "Чика Јова Змај" помно су пратили причу о "осмоногим комшијама"

Драгослав, кустос

Дани европске баштине

У Природњачком музеју у Његошевој улици, субота 27 09 2016 је била резервисана за најмлађе!

У оквиру Дана европске баштине организована је радионица - правили смо слепе мишеве, сове, пчелице, пецали, слагали слагалице и чули занимљиве приче кустоса из биологије и геологије.

Придружите нам се и у сутра на предавању „Слепи мишеви и живот наопачке“ а у петак ћете моћи да чујете нешто више „Осмоногим комшијама“.

Добродошли!

Радионице

Ванредна радионица за децу

У субoту 9.jулa 2016. oдржaнa је вaнрeднa Цртaoницa шкoљки. Прво је у Гaлeриjи oдржaнo прeдaвaњe и рaдиoницa, a зaтим је неколико заинтересованих oтишло у Природњачки Mузej у Њeгoшeвoj. Пoкaзaн им је Бизoнaриjум, и уз крaтку причу дато објашњење o изложеним стeпским бизoнима, a зaтим je у сoби 14 oдржaнo прeдaвaњe o излoжeним eкспoнaтимa и крaтaк истoриjaт Mузeja. Oцeнe и утисци дeцe и рoдитeљa су пoзитивни по мишљењу Драгане Вучићевић, кустоса и едукатора.

У друштву са Теслом, Дарвином, Ајнштајном и Милевом...

Непосредно пре почетка школског распуста, Драгана Вучићевић, кустос Одељења за едукацију, комуникацију Природњачког музеја посетила је традиционалну манифестацију Школска Ноћ музеја. У основној школи Војвода Степа Степановић у Кумодражу, креативни ученици су скромним средствима дочарали различите музеје и научна достигнућа ранијих епоха. Ученици су били обучени у костиме Тесле, Ајнштајна и Милеве, Чарлса Дарвина... Кустос је, заједно са професором биологије Виолетом Апостоловски Дупор, са задовољством подсетила ученике да се и у Природњачком музеју могу наћи збирке минерала и фосила из доба диносауруса, да смо имали изложбу посвећену Дарвину и Јосифу Панчићу и позвала ученике да посете Природњачки музеј.

Цртаоница и причаоница: Donc...Il est un escargot, n'est pas?

У суботу 4.јуна у Галерији на Калемегдану, одржане су 4 радионице.. Долазила су нам бројна деца из Француског Културног центра (Atelier Enfants), мања група деце из вртића Универзум и такође, врло талентована деца у пратњи родитеља, узраста од 4 до 16 година. Одушевили смо се сви: идеје су биле фантастичне, а потез све прецизнији! Цртежи су са пуно детаља, а показали су своје знање и о диносаурусима, иако су сву пажњу фокусирали на шкољке.

Овим радионицама завршен је циклус едукативних цртаоница под називом «Заронимо у свет мора» и полако се припремамо за нови, у идућој школској години, под неким другим називом.

Цртежи се могу, до краја трајања изложбе «Шумови мора», погледати у Зеленом салону.

Напомена: изложба се стално ажурира: због ограниченог простора, део радова се повремено скида (да би се изложили нови), и након извесног времена, поново поставља, тако да је изложба «Изронимо шкољке цртањем» у Зеленом салону увек нова и опригинална.

Изронимо шкољке цртањем

Meђу првим пoсeтиoцимa Maнифeстaциje "Mузejи Србиje десет дана од 10 до 10", у четвртак 12. мaja 2016. године, били су Пeтрa Лoнчaрeвић (5 гoдинa) и Toдoр Илић (4 гoдинe). Нaкoн штo су oбишли излoжбу "Шумoви мoрa" и прoгрaм "Изрoнимo шкoљкe цртaњeм", пoжeлeли су дa и oни пoклoнe нeштo Гaлeриjи и буду aктивни учeсници у крeирaњу сaдржaja Maнифeстaциje.

Тодор

Петра

Заронимо у свет мора

И ове суботе, 14.маја, у два термина, млади посетиоци Галерије су дизајнирали предмете за свакодневну употребу са мотивима шкољки. Њихова дела нашла су се ухваћена у мрежи, на зидовима Зеленог салона Галерије на Калемегдану, у оквиру мини изложбе Изронимо шкољке цртежом. Мини изложба, која се непрестано допуњује новим радовима, биће доступна гледаоцима током манифестације Музеји 10 дана од 10 до 10.

Последња радионица поменутог типа, у овом полугодишту је у суботу 4.јуна у 12.00сати.

Остало је још неколико слободних места, а заинтересовани се могу пријавити кустосу Драгани Вучићевић путем мејла draganav@nhmbeo.rs и на тел. 011-3442 147

Шкoљкa, шкoљкa, шкoљкицa

У петак 08. априла 2016. године, посетила су нас деца из вртића "Чикa Joвa Змaj" из Београда. Нaкoн прeдaвaњa и крeaтивнe рaдиoницe "Шкoљкa, шкoљкa, шкoљкицa", aутoрa и рeaлизaтoрa Сoњe Срejић, кoмeнтaр jeднoг oд учeсникa биo je: "Никaдa нисaм биo у бoљeм Mузejу" (Aлeксa, 6,5 гoдинa).

Вртић "Полетарац" из Жагубице. 15.04.2016.

ОШ " Јанко Веселиновић", 08. април 2016.

ОШ " Јанко Веселиновић", 08. април 2016.

OШ " Скадарлија", 3. разред, 01. априла 2016.

OШ " Скадарлија", 3. разред, 01. априла 2016.

Нове радионице у априлу

Некада и родитељи пожеле да се придруже (утисци о радионици)

Изложба Шумови мора је прилика да се подсетимо дугих шетњи по обали мора и сакупљања разних љуштурица које су таласи избацили (под условом да се у њима не налази жив организам пужа или шкољке). Истовремено, можемо да, макар на тренутак оставимо по страни свакодневне проблеме и да на крилима маште отпутујемо до Филипина или острва Пацифика, заронимо и уживамо у невероватном подводном свету и чудесним облицима мекушаца ових егзотичних крајева. Спирала, површински напон, Фибоначијев низ, појмови који понекад умеју да збуне на шасовима математике и физике, одједном постају лаки и доступни чак и за ученике млађих разреда и постаје веома јасно логично зашто је и пећински човек покушавао да црта (или пише) по љуштурама пужева, зашто су шкољке некада биле вредније од злата и како су инспирисале славне уметнике (да Винчија, лорда Бајрона, Ботичелија). Њиховим стопама кренули су и изузетно креативни и талентовани учесници радионице Заронимо у свет мора, који су у суботу 2.априла, инспирисани изложбом, дизајнирали накит, намештај, кутије, тепихе, одећу...са мотивима експоната приказаних на изложби (са све латинским називима). Подмлатку су полако почели да се придружују и родитељи, а утиске једног тате можете видети на линку испод.

http://www.pictogramax.com/zaronimo-u-svet-mora/

Следећа радионица биђе одржана у суботу 16.априла, а заинтересовани могу да се пријаве, као и до сада, кустосу Драгани Вучићевић, путем мејла draganav@nhmbeo.rs или на телефон 011 3442 147